NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Európai színvonalú lesz a hazai mentésirányítás2010. augusztus 9.

Szombaton írták alá a „Mentésirányítási rendszer fejlesztése” illetve a „Közép-magyarországi régió egészségügyi informatikájának fejlesztése” című, egymással összefüggő uniós kiemelt projektek támogatási szerződéseit. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program által támogatott fejlesztésre 3, 5 milliárd forintot, míg a Közép-magyarországi régióban megvalósuló beruházásra 591 millió forintot fordíthat a mentőszolgálat. A két kiemelt program úgynevezett tükörprojekt, tehát egyszerre valósulnak meg. Két év múlva olyan mentésirányítási rendszer működhet Magyarországon, amely megfelel a szigorú európai uniós normáknak is.

A mentésirányítás összetett tevékenység. Itt valóban életbevágó jelentőségű, hogy a szakemberek a legszélesebb körű információkra alapozva, valós időben tudják meghozni döntéseiket. Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszere korszerűtlen. Nem képes a legrövidebb időn belül, megfelelő színvonalon végrehajtani az irányító központokban, a mentőállomásokon és a mentőegységekben jelentkező segélyhívási ill. mentésirányítási feladatokat.

Ma még elégtelen a mentésirányítási feladatok informatikai támogatása, ráadásul a mostani, papíralapú, eseti jellegű döntéseken alapuló mentésirányítási rendszer nem felel meg az uniós normáknak sem. A szervezet költséghatékony működését az is gátolja, hogy nem rendelkezik gazdálkodásának eredményességét segítő vállalatirányítási rendszerrel.

A közösségi forrásból megvalósuló fejlesztések során először átvilágítják és modellezik az Országos Mentőszolgálat segélyhívás fogadási és mentésirányítási információ feldolgozási, döntés előkészítési, döntéstámogatási, riasztási és mentésfelügyeleti dinamikus tevékenységeit, majd optimalizálják azokat.

A beruházás eredményeként megvalósul az Országos Mentőszolgálat informatikai rendszerének korszerűsítése. Megtörténik a földi és a légi mentés irányításának integrációja. Speciális digitális adatátviteli rendszereket vezetnek be, amely képes on-line adatcserére a mentőkocsik és a mentésirányító központok, valamint az egészségügyi szolgáltatók között. Lehetővé válik az akut betegek fogadását végző kórházi sürgősségi osztályok informatikai elérése is.

A projekt megvalósulása után az ország területének legalább 90%-án biztosítani lehet a 15 perces elérési időt. Kiépítik és üzembe helyezik az Országos Mentőszolgálat integrált vállalatirányítási és vezetői információs valamint minőségirányítási rendszerét. A mentőszolgálatnak 100%-os uniós támogatás mellett két év alatt kell a projekteket megvalósítania.