NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Felújított iskolák Röszkén és Fábiánsebestyénen2010. augusztus 9.

A dél-alföldi régióban két iskolafejlesztési projektet fejeztek be a napokban. A beruházások megvalósításához az önkormányzatok fejenként közel 200 millió forint támogatást kaptak az Európai Uniótól. A Regionális Operatív Programok keretében eddig 452 nevelési-oktatási intézmény fejlesztésére közel 113 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

A Fábiánsebestyéni Általános Iskola épülete és eszközellátottsága nem felelt meg a XXI. század oktatási infrastruktúrával szemben támasztott követelményeinek. Az épület akadálymentesítése nem volt megoldott, bizonyos taneszközök korszerűtlenek, hiányosak voltak, illetve nem voltak alkalmasak a modern oktatási módszerek alkalmazására, a hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyerekek integrációjára. A korszerűtlen oktatási infrastruktúra nem volt képes megfelelő hátteret biztosítani a magas szintű, hatékony, minőségi oktatási tevékenységeknek.

A beruházásnak köszönhetően az iskolát teljes körűen akadálymentesítették, tizenöt tantermet, egy tornatermet, a könyvtárat, az étkezőt, és a szoicális helyiségeket is felújították. Korszerű oktatási hátteret biztosító eszközökkel is gazdagodott az intézmény. Hőszivattyút telepítettek, kerékpártárolót alakítottak ki, felújították a villamos rendszert. A projekt keretében geotermikus fűtési rendszer került kialakításra, az utólagos hőszigetelés, a korszerűtlen nyílászárók cseréje pedig energiahatékonyságot eredményeznek.

A fejlesztés eredményeként az integrált nevelés, illetve a minőségi és kompetencia alapú oktatás számára megfelelő hátteret adó infrastruktúra és eszközállomány jött létre, mely nagymértékben segíti a pedagógusok által elsajátított új módszerek sikeres alkalmazását, a felzárkóztatást és a tehetséggondozást.

A Röszkei Általános Iskola 1961-ben épült az akkori követelményeknek megfelelően. A mai kor feltételeinek azonban már nem tudott megfelelni. A vakolat omladozott, a fűtésrendszer elavult volt, a mellékhelyiségek rossz állapotban voltak, az épület nem rendelkezett megfelelő szaktantermekkel, aulával.

Az iskola rekonstrukciója, átépítése hosszú távon három lépcsőben teljesül, ütemezetten. A most befejezett projekt keretében az első ütem valósult meg, mely által a meglévő központi iskolaépület került felújításra, akadálymentesítésre.

A tetőtér beépítésével két csoportszobát, informatikai termet, szerverszobát alakítottak ki. Ezen kívül mellékhelyiségeket, fejlesztő szobát és könyvtárszobát hoztak létre. A tetőszerkezet teljes cseréje, és a komplex akadálymentesítés is megtörtént az intézményben. Korszerűsítették a fűtésrendszert, a víz-, villany-, és szennyvízhálózatot. A tantermek felújítása, festése, parketta csiszolása és javítása szintén megvalósult. Bútorokat, sporteszközöket, és a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztéséhez szükséges eszközöket is beszereztek.

A projektnek köszönhetően az iskola alkalmassá vált hosszútávon informatikai, nyelvi képzések lebonyolítására, megalapozva ezzel az élethosszig tartó tanulás feltételrendszerét.