NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatással valósult meg Kecskeméten 8 lakóépület távhőellátásának korszerűsítése és az energiatakarékosabb üzemeltetési feltételek kialakítása2010. augusztus 12.

Energiatakarékos, környezetkímélő és képes alkalmazkodni az egyedi igényekhez. Ez a lényege annak a fejlesztésnek, amelyet az Európai Unió támogatásával hajtott végre a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. A beruházás 144 millió forintba került, és 50 százalékos támogatási aránnyal, uniós forrásból jött létre.

A társaság az általa üzemeltetett  212/A. jelű szolgáltatói (tömb) hőközpont helyett 16 darab felhasználói hőközpontot alakított ki. A berendezések létesítésével mindinkább megvalósul a lakók egyedi igényeinek kielégítése. Főként átmeneti időszakban – tehát tavasszal, ősszel – lesz nagy jelentősége annak, hogy a távfűtési szolgáltatás különböző időpontokban indulhat, illetve állhat le. Csak az egy felhasználói hőközpontról ellátott lakások (2 lépcsőház) lakói függnek egymástól.

Ezzel egyidejűleg a nagy kiterjedésű, elavult szekunder vezetékhálózat helyén – amely a korábbi szolgáltatói hőközpontban előállított fűtési és használati melegvíz szállítására szolgált -, kiépült egy kisebb, jó minőségű hőszigeteléssel ellátott kétvezetékes primer rendszer.

Az átmeneti fűtési időszakokat és az egyedi igényeket jól szolgálja az épületek egyedi szabályozhatósága, amely a lakóknak és a Kecskeméti Termostar Kft-nek egyaránt megtakarítást jelent.

Az ellátott épületek a Pákozdi csata, Március 15., Irinyi és a Forradalom utcában találhatóak. A projekt keretében az épületekben meglévő hőfogadó helyiségeket átalakítottak felhasználói hőközpontokká. Ez abból áll, hogy a jelenlegi hőfogadóba építették be az új, változó térfogatáramú szivattyúkat és szabályozó szerelvényeket, ultrahangos hőmennyiségmérőket tartalmazó kompakt hőközponti blokkokat, a tágulási, illetve használati melegvíz tartályokat. A műszaki átalakítást követően a nagy hőveszteséggel üzemelő szekunder rendszerek felszámolásával a hőveszteség, villamosenergia felhasználás csökken. A projekt eredményeként nemzetgazdasági szinten 6536 GJ/év primer energiahordozó takarítható meg, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig évente 387 tonnával csökken.