NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Felújított Rotunda és új kiállítások várják a látogatókat Ópusztaszeren2010. augusztus 20.

Az Európai Unió 463 millió forintot meghaladó összeggel támogatta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark infrastrukturális fejlesztését, melynek összköltsége 640 millió forint. A felújított főépület avatásán, valamint a honfoglaláskori és középkori új kiállítások megnyitó ünnepségén Lehrner Lóránt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség integrációs elnökhelyettese mondott avató beszédet a Csongrád megyei Szent István-nap keretében.

A nagyszabású beruházás célja, hogy Ópusztaszeren megvalósuljanak az Emlékpark örökségprogramjában rögzített látogatóbarát infrastrukturális fejlesztések, melyek eredményeként a Feszty-körkép, illetve a Rotunda épületében megnyitásra kerülő új kiállítások méltó környezetben köszönthetik a parkba látogatókat.

Az átalakításnak köszönhetően az érdeklődők április 1-jétől már új szemszögből láthatják Feszty Árpád „A magyarok bejövetele” címet viselő monumentális körképét. A terepasztal fölött részben átlátszó üveglapokból ösvény épült, amely olyan közel viszi a látogatókat a festményhez, amilyen közelről csak az alkotás megszületése után, a millennium idején láthatták a honfoglalást megörökítő képet.

A restaurátorok kijavították a festmény hibáit, speciális vegyszeres módszerrel portalanították a festményt és a terepasztalt. Kicserélték a terepasztal elhasználódott elemeit, amelyek még bővültek is, például a legyőzött szláv harcosok alakjai nemcsak a festményen, hanem előtte is feltűnnek.

A Rotunda átalakítása, az épület akadálymentesítése is elkészült, új kiállítások nyíltak meg közel 900m2 alapterületen. A tárlatok a honfoglalás időszakát és a középkori Magyarországot mutatják be a látogatóknak, mely időszak a magyar történelem legjobban kutatott korszaka. Itt rengeteg az új eredmény, ám ennek ellenére soha nem mutatták még be azokat így összefogva a hazai muzeológiában, a megnyíló kiállítások tehát egyedülállóak és hiánypótlóak is egyben.

A „Honfoglaló magyarok - fikció és valóság” című tárlaton bemutatott tárgyak segítségével a vendégek megismerhetik a Kárpát-medencébe érkezett őseink mindennapjait, hitvilágát, ruházatát. A „Szer monostora és települése” címet viselő kiállításon a középkori templom és rendház 1970-ben elkezdődött feltárása során előkerült leleteket láthatják a vendégek, „Az Őseink arcai” című tárlaton pedig a több mint ezer megtalált sír anyagából mutatnak be válogatást. Egy kisebb tárlat a Csengelénél előkerült kun vezérsírt és a nomád nép magyarországi letelepedését, integrációját ábrázolja, egy tablókiállítás pedig az Árpád-kor művelődési viszonyairól nyújt átfogó képet.

A projekt zárására előreláthatólag 2010. október végén kerül sor, melynek köszönhetően a fenti fejlesztéseken túl négy parkolót is kialakítanak, ezer négyzetméter zöldterület rehabilitációja valósul meg, valamint további öt fő foglalkoztatása lesz lehetséges.

A beruházás eredményeként növekszik a látogatószám, a park megőrzi és erősíti turisztikai kínálatának egyediségét, turisztikai versenyképessége nő.