NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Javul a közösségi közlekedés Szegeden2010. augusztus 23.

Szeged város önkormányzata a Dél-Alföldi Operatív Programnak köszönhetően 296 millió forintot meghaladó uniós támogatással fejlesztette a közösségi közlekedést a városban. A beruházást szombaton adták át, összértéke közel 330 millió forint.

A projekt célja, hogy kiegészítse és teljessé tegye a szegedi tömegközlekedés fejlesztését szolgáló, valamint a környezetbarát közlekedés feltételeit javító projekteket, melyek együttes megvalósítása lehetővé teszi az autóval közlekedők számának csökkentését, egyúttal növeli a kerékpárral és tömegközlekedési járművel közlekedők számát.

A tarjáni buszvégállomás létrejötte az egyre intenzívebben fejleszteni kívánt panelövezetnek és harmadik körútnak köszönhető. A mai napig ez Szeged második legjelentősebb helyi és részben helyközi buszvégállomása a Mars tér után.

A fejlesztés eredményeként létrejött új buszsáv és a közlekedésbiztossági intézkedések, például a gyalogos átkelők kijelölése és felfestése, a peronok akadálymentesítése megoldja a balesetveszélyes helyzetek kezelését.
A beruházásnak köszönhetően felújított buszöblök a város legforgalmasabb megállói, amelyek a régi nyomvályús, töredezett állapotukban a járművek folyamatos költséges karbantartását idézték elő.
A Szeged, Tarján Víztorony tér és buszbeállók környezete erősen leromlott, ezért a tervezéssel érintett terület parkosították.
A projekt keretében a végállomás utasforgalmának kezelését, az utasok tájékoztatását (pl. esetleges járatkimaradásokról, egyéb közlekedési információkról), valamint az ügyfelek számára az utazások tervezését jelentősen megkönnyítő és meggyorsító elektronikus utas tájékoztató rendszer kiépítését is megvalósították. A különböző irányokba induló járatok pontos indulási időpontját és helyét hét, távolról vezérelt elektronikus táblán jelenítik meg.

A Dél-Alföldi Operatív Program „Közösségi közlekedés fejlesztése” című pályázatán eddig 30 nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege közel 5,5 milliárd forint.