NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Fejlesztések a Nyugat-dunántúli régióban2010. augusztus 23.

Több Európai Unió által támogatott fejlesztés valósult meg, illetve kezdődhet el a Nyugat-dunántúli régióban. Hét városban írtak alá városrehabilitációs fejlesztésekre vonatkozó támogatási szerződéseket a napokban.

Megújult a mosonmagyaróvári Ipari Park, felújított utcákat adtak át Szombathelyen, Keszthelyen telephelyfejlesztés történt, megújul a soproni Kecske-templom, és Zalaapáti szennyvízkezelése is megvalósulhat. Ezen kívül az egervári Nádasdy-Széchenyi várkastélyt is felújítják, új külsőt kap Répcelak sporttelepe, és a körmendi vasútállomás rekonstrukciója is folytatódhat. A fejlesztések összköltsége közel 8 milliárd forint, melyeket az Európai Unió 5,6 milliárd forintot meghaladó összeggel támogat.

Városközpont fejlesztésre írtak alá támogatási szerződéseket Hévíz, Keszthely, Zalaszentgrót, Körmend, Mosonmagyaróvár, Répcelak és Lenti városában. Az érintett települések több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatás segítségével újíthatják fel belvárosaikat. A beruházások összköltsége meghaladja a 4,8 milliárd forintot. A városrehabilitációs projektek alapvető célja a lakosság megtartása, életminőségének javítása. Elérendő cél továbbá a szebb lakókörnyezet, a helyi szolgáltatások bővítése, illetve színvonaluk emelése.

Zalaapáti önkormányzata 197 millió forintos uniós támogatással oldhatja meg a saját, és Bókaháza szennyvízkezelését. A fejlesztés célja, hogy csökkenjen a Zala vízgyűjtő területének kommunális hulladékkal való szennyezése, így az elavult tisztítótelep helyett újat építenek. Az új telep 487 ingatlan szennyvizét dolgozza majd fel.

Az egervári Nádasdy-Széchenyi várkastély fejlesztésére nyert 491 millió forint uniós támogatást a település önkormányzata. Az erről szóló támogatási szerződést pénteken írták alá. A fejlesztés által az ország egyedülálló kulturális és környezeti értékei gazdagodnak egy olyan komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása révén, amely a XVI-XVII. századi késő reneszánsz kort a kulturális pihenést, az ismeretszerzést, a rekreációt, valamint a szabadidő minőségi eltöltését lehetővé téve mutatja be.

A körmendi vasútállomás 50 millió forint összértékű fejlesztéséhez 45 millió forint támogatással járul hozzá az Európai Unió, az erről szóló támogatási szerződést szerdán írták alá. A vasútállomás fejlesztésének célja az 1872-es épület építészeti értékének megújítása, utasközpontú fogadó tér kialakítása, ezzel a városkép vonzerejének növelése, a településkép javítása.

A soproni Kecske-templom és kolostor örökségvédelmi értékeinek megóvását, valamint a látogatóbarát, turisztikai szolgáltatások kialakítását, bővítését célozza az a fejlesztés, melynek ünnepélyes nyitórendezvényére került sor. Az uniós támogatás közel 165 millió forint, a beruházás teljes költsége 200 millió forint.
Répcelak sporttelepe 40 millió forint uniós támogatást kapott, a projekt összértéke 44 millió forint. A nyertes pályázatnak köszönhetően a sportpályát és annak környezetét kívánják felújítani, fejleszteni.

Keszthelyen Fatér István egyéni vállalkozó telephely-fejlesztési projektjének ünnepélyes záró rendezvényét tartották a napokban. A vállalkozó 13 millió forint uniós támogatással újította fel telephelyét, melynek segítségével víz- és gázvezeték, valamint fűtési rendszerek kiépítését, felújítását és javítását végzi, ezen kívül külső csatornázást és közműépítést is vállal. A beruházás összértéke közel 30 millió forint.

Befejeződött a mosonmagyaróvári Ipari Park felújítása. Az 533 millió forint összköltségű projekt részeként út-, villany- és csatornahálózat épült ki a területen. A fejlesztést az unió 198 millió forinttal támogatta.

Szombathely városközpontjának funkcióbővítő megújítására közel 876 millió forint uniós támogatást kapott, a fejlesztés összköltsége 1,49 milliárd forint. A projekt egy részét – a felújított Kőszegi, Király és Szent Márton utcákat – adták át csütörtökön.