NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Önkormányzati kapacitás-építési program2010. augusztus 30.

115 millió forintot meghaladó támogatással járult hozzá a magyar önkormányzati képviselők képzését célzó projekthez az EGT Finanszírozási Mechanizmus. A helyi demokráciát fejlesztő programban a Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága, mint Nemzeti Kapcsolattartó vett részt.

A TÖOSZ koordinálásával megvalósuló önkormányzati kapacitás-építési program része a 2010 júliusában lezárult Polgármester Akadémia, a tapasztalatcserére szolgáló workshopok megszervezése, valamint olyan oktatási és képzési programok kidolgozása, amelyek a Norvégiában már sikeresen alkalmazott módszerekre támaszkodnak.

A 2009 októberében induló Polgármester Akadémia tíz hónapos képzését 58 polgármester és 4 alpolgármester végezte el. A projekt országos hatását jelzi, hogy valamennyi megyéből és a fővárosból is érkeztek településvezetők. Minden hónapban egy alkalommal két napot töltöttek a résztvevők a Polgármester Akadémia kísérleti évfolyamán.

A projekt lényegi eleme a nagy múltra visszatekintő norvég önkormányzati képzés tapasztalatainak hazai hasznosítása. A képzés célja, hogy a választott képviselők hozzáállásának és gondolkodásmódjának formálása által fejlődjék a helyi demokrácia, a települési közösség, és az állampolgárok számára nyújtott közszolgáltatások színvonala. Az érintett témák felölelték mindazokat a szakterületeket, amelyeken a polgármestereknek szükséges ismeretekkel rendelkezniük: településfejlesztés, területfejlesztés, felhasználói számítástechnikai ismeretek, döntés-elmélet, vezetés-technika, tárgyalástechnika, kommunikáció, település-marketing, költségvetési ismeretek, pályázatírás, projekt-menedzsment és stratégiai tervezés.

A projekt kiváló szakmaiságát bizonyítja, hogy különböző külső szakértők is közreműködtek a képzésben. Több előadó is érkezett a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karáról és a képzés megvalósításában kiemelt szerepe volt a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetségének.

A projekt megvalósítása a gördülékeny projektmenedzsmentnek köszönhetően ütemterv szerint halad. A Polgármester Akadémia kurzusai sikeresen befejeződtek. A  képzési program záróeseményeként megrendezett oklevélátadó ünnepségen részt vett Simó Balázs is, az NFÜ Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának főosztályvezetője. A további elemeket is tartalmazó teljes projekt 2010. december 31-én zárul.