NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elkészült az Ipoly-völgyi vasút megvalósíthatósági tanulmánya2010. augusztus 30.

Európai uniós támogatásból készülhetett el az Ipoly-völgyi vasút megvalósíthatósági tanulmánya, amely a térségi vasút működtetésében rejlő lehetőségeket támasztja alá. A projekt megvalósításához a Neogradiensis Eurorégión belül, öt szlovák és magyar partner szervezet nyert el támogatást a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

A térség vasúthálózata a 19-20. század fordulóján épült meg helyi érdekű vasútként, amely biztosította a határmenti térség személy- és áruszállítási igényeinek kielégítését. A 20. század folyamán azonban a vasút több vonalán megszűnt a személy-, egyes esetekben a teljes forgalom az egyes szakaszok felbontása vagy a forgalom leállítása nyomán. A megvalósíthatósági tanulmány bemutatja, hogy a határon átmenő vasúti közlekedés ismételt megteremtésével biztosítani lehet a térségi vasút biztonságos és költségtakarékos működtetését.

A projekt megvalósítását lényeges határon átnyúló hatás is követné és jelentősen hozzájárulna a térség gazdasági fejlődéséhez. Az idegenforgalom lehetőségei növekednének. Megközelíthetővé válna a Világörökség listáján lévő ipolytarnóci őslelet kiállítóhely, illetve a Rapp térségben épülő fürdőkomplexum. A vasúti közlekedés újra indulhat két olyan határátkelési ponton (Ipolytarnóc, Hont), ahol jelenleg nincs vasúti összeköttetés megkönnyítve ezzel az egyik országban élő, a másikban dolgozó, tanuló emberek számára a közlekedést. Lehetővé válna a losonci ipari park szállítási igényeinek kiszolgálása magyar területeken keresztül és a tervezett Kassa – Pozsony közötti széles-nyomtávú vasúthoz való csatlakozás.

A sikeres projekt zárókonferenciája 2010. július 29-én, Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumnak otthont adó Forgách kastélyban került megrendezésre. A zárókonferencián a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Irányító Hatósága képviseletében dr. Tölgyesi Viktória a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezető-helyettese gratulált a nyertes projekt megvalósításához, és előadásával rávilágított a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program adottságaira és további lehetőségeire.