NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Nő az érdeklődés a globalizációs alap iránt2010. szeptember 9.

Hatszor többen igényeltek támogatást tavaly az EU „globalizációs alapjából”, mint egy évvel ezelőtt. Andor László, a foglalkoztatásért és szociális politikáért felelős biztos tíz hónapról öt hónapra szeretné lecsökkenteni a kérelem benyújtása és a tényleges kifizetés közötti időt.

Nyilvánvalóan a gazdasági és pénzügyi válság következményeként 2009-ben megugrott a kereslet arra az uniós alapra, amelyből a globalizációs folyamatok miatt elbocsátott dolgozók juthatnak pénzügyi támogatáshoz ahhoz, hogy minél előbb újra munkába álljanak. Az európai Bizottság tavaly összesen 52,3 millió eurót fizetett ki ilyen címen kilenc ország 11 ezer elbocsátott munkavállalójának. Tavaly hatszor annyi megkeresés érkezett Brüsszelhez, mint az előző évben – derül ki a Bizottság által közzétett éves jelentéséből.

Andor László, a „globalizációs alapot” felügyelő uniós biztos fel akarja gyorsítani a támogatások jóváhagyásának és kifizetésének procedúráját, mert szóvivője szerint aránytalanul hosszúnak tartja azt a tíz hónapot, ami a kérelmek benyújtása és a kifizetések között átlagosan eltelik. A hosszú átfutás oka, hogy az alap nem része az uniós költségvetésnek, ezért a Bizottságnak, az EP-nek és a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, ami lelassítja az eljárást.

Az három éve létrehozott alap iránti érdeklődés idén sem csökkent, jelenleg 35 pályázatot bírál el a Bizottság.