NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Modern hulladékgazdálkodás Győrben2010. szeptember 10.

Lezárult a „Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítása” című nagyprojekt. A beruházás összköltsége meghaladja a 9,4 milliárd forintot, melyet az Európai Unió közel 6,5 milliárd forinttal támogat.

A hulladékkezelési nagyprojekt támogatásáról szóló szerződést 2008. október 28-án írták alá Győrben. Az Európai Bizottság 2009. november 12-én hozta meg támogató határozatát. A brüsszeli elfogadást megelőzően már megkezdték a Győr-sashegyi regionális hulladékkezelő központ kivitelezését, amely 2009. november 20-án le is zárult, megtörtént a modern hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése a nemzeti és Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően. A nagyprojekt zárórendezvényére csütörtökön került sor.

A beruházás egyrészt a hulladék keletkezésének megelőzését és szelektív hulladékgyűjtési rendszerek bevezetését tartalmazta az újrahasznosítható és lebomló hulladékok esetén, másrészt a vegyesen gyűjtött hulladékból az éghető anyagok kiválogatását. A fejlesztés segítségével lehetővé vált a levegőszennyezés enyhítése, a hulladéklerakásra használt terület méretének csökkentése és az egészségügyi kockázatok mérséklése.

Veszprémvarsányban és Vaszarban két hulladékátrakó állomás felépítésére és felszerelésére került sor, valamint Győr-Sashegyen hulladékgazdálkodási központ létesült.
Hulladéklerakót, mechanikai-biológiai kezelőművet, válogatóművet és egy komposztálót állítottak fel, ez utóbbit a külön gyűjtött zöldhulladék kezelésére.
Győr sűrűn lakott városi területein 160 hulladékgyűjtő sziget és 6 hulladékudvar segíti ezentúl az anyagában újrahasznosítható hulladékok gyűjtését. A hulladék többi részére fennmarad a vegyes gyűjtés. A város családi házas területein két-kannás rendszert vezetnek be a biológiailag lebomló és a maradék vegyes hulladék külön-külön történő gyűjtésére. A vidéki területeken további 179 hulladékszigetet, 36 hulladékudvart és két-kannás rendszert építettek ki. A komposztálás a két-kannás rendszerben begyűjtött zöld, illetve biológiailag lebomló hulladékokon, valamint a házi komposztáláson alapul.
A meglévő járműparkhoz további 30 járművet szereztek be hulladékgyűjtés és szállítás céljából.

A Nyugat-dunántúli régiót érintő, mintegy 2,5 ezer km2 területet lefedő fejlesztés a közösségi szelektív hulladékgyűjtés révén megkönnyíti a csomagolási hulladék megfelelő hasznosítását. A fejlesztés 260 ezer lakost érint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye 112 településén. A projekt élettartama során a kezelésre kerülő, átlagos települési szilárd hulladékmennyiség 130 ezer tonna évente.