NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Befejeződtek a felújítási munkálatok a máriapócsi kegytemplomban2010. szeptember 13.

Az Észak-Alföldi Operatív Program keretében valósul meg a „Hit és Egészség - Máriapócs és Nyírbátor összefogása a vallási turizmus fejlesztéséért” című, 2,4 milliárd forint uniós támogatású, közel 3,4 milliárd forint összköltségvetésű kiemelt projekt.

A több lépcsőben megvalósuló projekt a két település komplex vallási- és egészségturisztikai fejlesztését, a régió kulturális értékeinek, építészeti és történelmi örökségének megőrzését szolgálja.

A kiemelt projekt keretében befejeződött a külső és belső rekonstrukció a máriapócsi görög katolikus kegytemplomban, amely során felújították a kegyoltárt, az ikonosztázt, a padlózatot, a fűtést és az elektromos rendszert, illetve megerősítették a tető- és toronyszerkezetet.

A mintegy félmilliárd forint értékű munkálatok magukban foglalták a régészeti feltárásokat, amelyek a bazilika helyén állt egykori fatemplom feltárására irányultak. Az ikonosztáz restaurálására, állagmegóvására, tisztítására és az eredeti színek helyreállítására szintén figyelmet fordítottak a szakemberek. Megújult a templom előtti tér is, az ezerhétszáz négyzetméternyi felületen parkolókat alakítottak ki, valamint kandelábereket, információs táblákat állítottak fel. A rekonstrukciótól a zarándoklatok fellendülését, az éves átlagban 200-250 ezres látogatói szám növekedését várják.

A Hit és Egészség projekt célja, hogy a történelmi és vallási emlékek 2010 végéig megújuljanak. A Máriapócs és a Nyírbátor egyházi és vallási nevezetességeit ugyanakkor összekapcsolják a gyógyturisztikai infrastruktúrával. A várakozások szerint ennek köszönhetően javulhat a térség turisztikai vonzereje, és még több látogató keresheti fel a két hátrányos helyzetű települést.

A beruházás hat fő elemből áll:
- A Máriapócsi Bazilika és környezetének restaurálása és turisztikai fejlesztése,
- A Nyírbátori Református Templom restaurálása,
- A Nyírbátori római katolikus Minorita Templom restaurálása,
- A két nyírbátori templomot összekötő várostörténeti sétány kialakítása,
- A Nyírbátori Gyógyfürdő fejlesztése,
- A Báthori Várkastély turisztikai fejlesztése.

A Nyírbátori Gyógyfürdő fejlesztése befejeződött, a magas szintű szolgáltatásokat biztosító, fedett, egész évben nyitva tartó gyógyfürdőt áprilisban adták át. A kiemelt projekt része a Báthori Várkastély turisztikai fejlesztése is, amely már kilencven százalékban elkészült. A kastélyban kiállítás és interaktív turisztikai információs rendszer várja majd az érdeklődőket. A két nyírbátori templom restaurálása jövő év februárjában fejeződik be. A templomokat összekötő várostörténeti sétány, 2010. szeptember végére készülhet el.