NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több EU-támogatás a városoknak2010. szeptember 17.

A strukturális támogatások egy bizonyos százalékát kimondottan a városok fejlesztésére költené a Bizottság regionális politikáért felelős tagja. A téma a következő költségvetés vitájában kerülhet igazán előtérbe.

A strukturális alapok forrásainak egy bizonyos százalékát kimondottan a városokra, várospolitikára kellene elkülöníteni – erről Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos beszélt. A biztos egyebek között azzal érvelt, hogy városokban lakik az EU népességének 70 százaléka, emellett a városok termelik ki a GDP nagy részét is.

A 140 európai várost tömörítő Eurocities szerint jelenleg a támogatások 10 százaléka megy el kimondottan a városi ügyekre, ám Hahn szerint a pontos összeget nagyon nehéz megmondani, hiszen az egyes regionális beruházásoknak is lehetnek városi elemei. Azt ugyanakkor elismerte, hogy ezen a téren van még hova fejlődni.

„Az egyik lecke, melyet megtanultunk a mostani (pénzügyi) időszak alatt, az az volt, hogy a regionális pénzeket a városokban is el kell költeni. Csak egy vagy két olyan város volt, például Rotterdam, ahol a kormány a regionális hatóságokkal együtt úgy döntött: saját operatív programot indít a város számára. Ez egy nagyon pozitív példa, de kivételnek számít” – hangsúlyozta a regionális politikáért felelős biztos.
Hahn, aki korábban a bécsi városi tanácsnak is tagja volt, a maga részéről erőteljes támogatásáról biztosította az ügyet, egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a városok ilyetén támogatása a 2014-től életbe lépő hétéves költségvetés vitájakor kerülhet előtérbe.