NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szupergyors virtuális kutatási és oktatási sztráda 2010. szeptember 22.

Digitális menetrend: az EU 5 millió euróval járul hozzá, hogy a régi selyemút helyén szupergyors virtuális kutatási és oktatási sztráda alakuljon ki.

Az Európa Bizottság hozzájárult a közép-ázsiai régió (Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán) kutatóinak rendelkezésére álló internetkapacitás növeléséhez. A Közép-Ázsiai Kutatási és Oktatási Hálózathoz (CAREN) nyújtott 5 millió eurós bizottsági támogatás segítségével a kutatást és az oktatást szolgáló nagysebességű 21. századi internetes sztráda fogja betölteni a régi selyemút helyét. A régió kutatói, egyetemi tanárai és hallgatói mostantól nagy teljesítményű internetkapcsolattal rendelkeznek, ami páratlan lehetőséget kínál számukra, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi kutatás vérkeringésébe. A CAREN – a hálózat tagjelölt országaival, Kazahsztánnal és Üzbegisztánnal együtt – több mint 500 egyetem és kutatóközpont félmilliónál is több felhasználója között létesít összeköttetést.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A CAREN a Bizottság azon stratégiáját tükrözi, hogy nagyteljesítményű, mégis költséghatékony adatkommunikációs összeköttetést biztosítson Közép-Ázsiával, orvosolva ezáltal Európa globális kutatási infrastruktúrájának egyik fontos hiányosságát. Az említett hálózat csökkenti a digitális szakadékot, és hozzájárul a régió kutatási és oktatási tevékenységének korszerűsítéséhez és fejlesztéséhez.”

A kirgizisztáni Biskekben hivatalosan útjára indított Közép-Ázsiai Kutatási és Oktatási Hálózat (CAREN) a régió több mint félmillió kutatója számára biztosít hozzáférést a legkorszerűbb kutatáshoz szükséges nagyméretű adatbázisokhoz és hatalmas adatfeldolgozó képességhez. Ez kézzelfogható hasznot jelent a régió számára. A nagysebességű CAREN-hálózat lehetővé teszi majd, hogy a tudósok majdnem valós időben kicseréljék a mérőállomások szeizmográfiai adatait ebben az indiai és az eurázsiai kőzetlemezek találkozásánál fekvő, földrengésnek kitett térségében. Mindez javítani fogja a veszélyértékelést és a katasztrófa-kockázatelemzés hatékonyságát, például oly módon, hogy a kirgizisztáni Közép-Ázsiai Alkalmazott Földtani Intézet (CAIAG) kutatói kapcsolatba lépnek a német Földtudományi Kutatóközpontban (GFZ) dolgozó kollégáikkal.

A javuló internetkapacitás különböző egyéb területek számára is előnyös: ilyen például a tádzsikisztáni távgyógyítási kezdeményezés, a londoni divatfőiskola és taskenti partnerintézményei között tervezett textilkutatási együttműködés, valamint az Isszik-Kul medence környezetvédelmi monitoringja a kirgiz fizikai intézet, illetve német és amerikai partnerintézményei részvételével. Már elindultak különféle távoktatási projektek, pl.: Türkmenisztánban a hamburgi műszaki egyetem és a barcelonai autonóm egyetem bevonásával. Az említett különféle európai és közép-ázsiai közös kezdeményezések bemutatása révén a CAREN hálózat mai elindításakor kiemelték azt potenciált, amit ez a hálózat jelent az együttműködés fokozására.

Amellett, hogy nagysebességű kapcsolatot biztosít a régió kutatói között, a CAREN a globális kutatás és oktatás vérkeringésébe is bekapcsolja őket annak köszönhetően, hogy összekapcsolódik a megfelelő páneurópai hálózattal, a GÉANT-al. A kutatók kereshetnek a digitális könyvtárakban, hozzáférhetnek földrajzilag egymástól távoli adatbázisokhoz, megoszthatják a távoli tudományos eszközöket, és világszerte gyorsan és megbízhatóan cserélhetnek ki nagymennyiségű adatot.

Az Európai Bizottság EuropeAid Együttműködési Hivatala által társfinanszírozott CAREN-hálózat 6,25 millió eurós költségvetésének 80%-a az Európai Bizottságtól származik, a fennmaradó összeget pedig a kedvezményezett országok biztosítják költségmegosztás alapján. A projektet a DANTE kutatási hálózati szervezet működteti és igazgatja, együttműködésben a részt vevő országok nemzeti kutatási és oktatási hálózataival.