NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megszépül a „ZSUZSIVONAT ”2010. szeptember 23.

Uniós forrásból újítják fel a debreceni „ZSUZSI” erdei vasútvonalat. A projekt nyitórendezvényére hétfőn került sor. A beruházás az Észak-Alföldi Operatív Program 400 millió forintos támogatásával valósul meg, a fejlesztés összértéke meghaladja a 444 millió forintot.

A 127 éves „ZSUZSI” Erdei Vasutat fűtőházával és eredeti nyomvonalával együtt 2005-ben véglegesen műszaki műemlékké nyilvánították. A vasút nyomvonalának egy része tájvédelmi körzeten keresztül fut, Hármashegyalja végállomás például a Hajdúsági Tájvédelmi Körzetbe tartozik.
A „ZSUZSI” Debrecen közlekedési kulturális öröksége, olyan érték, amelyre hosszú távon kívánnak építkezni. A másik fontos érték, amely központi szerepet kap a beruházásban: a természet.

Miért sürgették a kisvasutak szerelmesei a fejlesztést? A vasúti pálya utolsó teljes rekonstrukciójára 48 éve, 1961-ben került sor. A pályába beépített sínanyag életkora helyenként már bizony meghaladja a 100 évet, a vasútüzemhez tartozó alapvető infrastruktúra is erősen hiányos. Ráadásul, nem állnak az utasok rendelkezésére megfelelő kiszolgáló létesítmények sem. Az egyre növekvő fenntartási költségek és a XXI. századi igényeknek nem megfelelő színvonalú szolgáltatás veszélybe sodorták a vasút fenntarthatóságát.

A projekt célja a debreceni „ZSUZSI” erdei vasút versenyképes, valódi turisztikai vonzerővé tétele,  a működtetés infrastrukturális, műszaki és szervezeti fejlesztése.

A beruházás keretében korszerűsítik a vasúti pályát Debrecen-Hármashegyalja között, a meglévő vasúti kocsikat akadálymentessé teszik. Hármashegyalján felépítik a „Természet Háza”-t, egy olyan vasútállomást, amely egyben a látogató központ funkcióját is betölti Kicserélik a berendezést Debrecen belső- és Hármashegyalja külső végállomáson. . A fejlesztéssel három munkahelyet is teremtenek, melyből egy főt teljes munkaidőben, míg két főt részmunkaidőben foglalkoztatnak.

A projekt megvalósításának tervezett befejezése 2011. április 30., ekkortól megszépült külsővel és megújult belső tartalommal várja minden látogatóját a 128 éves „ZSUZSIVONAT”.