NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

11 milliárd forintból kiépült a homokhátsági hulladékgazdálkodási rendszer2010. szeptember 23.

Lezárult a Kohéziós Alapból finanszírozott Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projekt, melynek záró rendezvényét hétfőn tartották Csongrádon. A beruházás összköltsége meghaladja a 11 milliárd forintot, az Európai Unió a költségek 75 százalékát fedezi.


A régi hulladéklerakókat, szeméttelepeket átvizsgálták és felszámolták, majd végbe ment az eredeti állapotra történő visszaállításuk. A beruházás eredményeként a térség hulladékgazdálkodási rendszere ma már megfelel az európai uniós környezetvédelmi kritériumoknak. A projekt segítségével megteremtődtek a szelektív hulladékgyűjtés feltételei, teret adva a lakosság minél környezettudatosabb gondolkodásának.

A program során a következő beruházások valósultak meg:

- Megépült három modern hulladéklerakó létesítmény: Felgyőn, Kiskunhalason és Vaskúton.

- Elkészült három hulladékválogató: Felgyőn, Kiskunhalason és Vaskúton.

- Négy komposztáló üzem létesült: Felgyőn, Kiskunhalason, Vaskúton és Kalocsán.

- A projekt során megtörtént a meglévő hulladéklerakók fokozatos bezárása, rehabilitációja, és rekultivációja.

- Kalocsán elkészült a hulladékátrakó állomás, melynek kapacitása évente 7800 tonna.

- Tizenhárom településen megépültek a hulladékudvarok. (Baja, Bácsalmás, Csongrád, Jánoshalma, Kalocsa, Kecel, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Nagybaracska, Soltvadkert, Sükösd)

- Beszerezték a szelektív hulladékgyűjtési rendszer működtetéséhez szükséges, a hulladék összegyűjtését és ártalmatlanítását szolgáló járműveket és eszközöket. illetve a hulladéklerakó létesítmények működéséhez szükséges gépjárműveket.

A vaskúti üzem az Európai Unió PHARE támogatásából valósult meg 2004-ben. A mostani pályázat részeként a létesítmény egy bálatároló csarnokkal, válogatótechnológiával és egy 4150 méteres bekötőúttal gazdagodott.

A környezetbarát és korszerű hulladékgazdálkodási rendszer révén a települések lakóinak nem kell többé a lerakók rendezetlen állapotát és a csapadékkal a talajba kerülő szennyezőanyagokat elviselniük. Megszűntek a környezetre és egészségre káros szeméttelepek, melyek közül több illegálisan üzemelt. A fejlesztés összesen 345 ezer embert érint Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye 84 településén.