NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Mérföldkőhöz érkezett Békéscsaba szennyvízkezelési nagyprojektje2010. szeptember 23.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében valósul meg a Békéscsaba Szennyvíztisztításának és Csatornázásának Fejlesztése című, több mint 14 milliárd forint uniós támogatású nagyprojekt. Magyarország egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházásának nyitórendezvényén felavatták a 250 kilométeres csatornafejlesztés első végátemelőjét.

A „Békéscsaba Szennyvíztisztításának és Csatornázásának Fejlesztése” című projekt nyitórendezvényén felavatták azt a végátemelőt, amely segítségével az eddig csatornázatlan területek is hamarosan bekapcsolódhatnak a város megújuló szennyvíztisztítási rendszerébe.

A beruházás nagyságrendjét tekintve országos jelentőségű, hiszen a több mint 17 milliárd forint összköltségvetésű fejlesztés keretében összesen több mint 250 kilométer csatorna épül meg 2010-2012 között, korszerűsítik a szennyvíztisztító telepet is.

Az újonnan megépült ún. „T10-es végátemelő” a város tizennégy körzetét, közel 4000 lakót érintő új csatornarendszer egyik kulcselemét jelenti. Ez a létesítmény teszi lehetővé ugyanis, hogy a város eddig csatornázatlan háztartásai is a szennyvízelvezetés részévé váljanak majd. Az átemelő segítségével kapcsolódhatnak rá ők is a korszerűsítés és kapacitásbővítés előtt álló békéscsabai csatornahálózatra és a szennyvíztisztító telepre.

A felavatott létesítmény nyolc méter mély, 135 köbméter térfogatú, földbe süllyesztett vasbeton gyűrűkből álló aknát - benne négy darab nagy teljesítményű szivattyút - valamint mérő- és jelzőberendezéseket foglal magában. A végátemelő a kapcsolódó csatornaszakaszok kiépülését követően másodpercenként 162 liter szennyvizet továbbít majd egyenesen a szennyvíztelepre.

Az idén kezdődött munkálatok során a ma átadott végátemelőn kívül, ezidáig tizenöt kilométer gravitációs vezeték, hét kilométer nyomóvezeték és három kisebb átemelő épült meg, a közel 9 ezer bekötővezetékből pedig 707 darab készült el. 

A beruházás eredményeként Békéscsaba csatornahálózata és központi szennyvíztisztító telepe környezetbarát módon, az európai uniós normáknak megfelelően működik majd. A békéscsabai szennyvíztisztítási pályázat négy településen, több mint 73 ezer ember életminőségének javulásához járul hozzá.