NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Afrika-ház a veszprémi állatkertben2010. szeptember 24.

A Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark fejlesztési programja keretében átadták a veszprémi állatkert új Afrika-házát, amely 180 millió forintból épült fel. A beruházásra a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében nyert 216 millió forint uniós támogatás teremtett fedezetet.

„A mi Állatkertünk: közös értékünk, közös élményünk - tematikus turisztikai fejlesztések Veszprémben” című pályázat az elmúlt évtizedek legnagyobb, több mint 420 millió forint összköltségű. fejlesztését teszi lehetővé a veszprémi állatkertben.

A beruházás öt fő elemből áll:

Csimpánzvilág
250 millió forintból már megépült a Csimpánzvilág elnevezésű beruházás, mely kialakításában és tematikájában egyedülálló Kelet-Európában. A létesítmény belső tere meghaladja a 600 négyzetmétert, az itt élő állatok életterét egy 1400 és egy 1700 négyzetméteres külső kifutó egészíti ki. A komplexum kialakításában is újszerű, a látogatói tér felől nincsenek rácsok, csak üvegfal, míg a külső kifutónál csupán egy vizesárok választja el a csimpánzokat a látogatóktól.

Afrika-ház
Az afrikai szavannák élővilágát bemutató kifutóhoz kapcsolódik a 110 négyzetméteres létesítmény, amely egy kisebb csapat zsiráf szakszerű elhelyezésére és bemutatására alkalmas. Az épület az állatok egész évben történő látogatására ad lehetőséget. A fejlesztés eredményeként a látogatók a mostoha időjárási viszonyok között is megtekinthetik az állatokat egy biztonsági üvegfallal elválasztott látogatói térből.

Kölyök-dzsungel
A 300 négyzetméteres trópusi erdők hangulatát idéző épületen belül a gyermekek kedvükre játszhatnak, miközben betekintést nyernek az esőerdők élővilágába, sőt az állatokat interaktívan, szinte testközelből figyelhetik meg.

Böbe majom tanodája
Az épület az átalakítással alkalmassá vált kisebb konferenciák, nyári programok lebonyolítására, ugyanakkor az állatkert oktató-nevelő-szemléletformáló munkájának helyszínéül szolgál. A tanoda a zoopedagógiai foglalkozásokra is alkalmas.

Erdei mesterségek tanösvény
Itt a Bakony régi mesterségeinek - mészégetés, faszénégetés, gyantatermelés, fazsindelykészítés - bemutatására kerül sor. Az ösvény kivitelezési munkái hamarosan elkezdődnek.