NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Utolsó felhívás a vállalatoknak a vegyi anyagok regisztrálására2010. szeptember 24.

A vállalatoknak alig 12 hetük maradt hátra, hogy – a REACH-szabályozás értelmében – regisztrálják a legszélesebb körben alkalmazott, illetve legveszélyesebb vegyi anyagokat. A Bizottság arra hívta fel a vállalatok figyelmét, hogy ez év november 30-ig regisztrálniuk kell a legszélesebb körben alkalmazott, illetve legveszélyesebb vegyi anyagokat.

A regisztráció a vegyi anyagokról és azok biztonságos felhasználásáról szóló uniós rendelet, a REACH egyik mérföldköve. A Bizottság ugyanakkor arra is figyelmeztette a vállalatokat, hogy 2011. január 3-ig értesíteniük kell az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA) vegyi anyagaik osztályozásáról és címkézéséről.

Szeptember 10-ig mintegy 4 ezer dosszié érkezett be az ECHA-hoz, és ez a szám rendkívül gyorsan nő. A Bizottság arra ösztönzi a vállalatokat, hogy véglegesítsék, és mihamarabb nyújtsák be dossziéikat. A vezető regisztrálók számára ajánlatos szeptember 30-ig elkészíteni a regisztrációkat annak érdekében, hogy egyrészt biztonsági időkorláttal rendelkezzenek, amennyiben problémák merülnének fel regisztrációikkal kapcsolatban, másrészt hogy a többi regisztrálónak elegendő ideje maradjon a dossziék november végéig történő benyújtására. A vállalatoknak elektronikusan kell benyújtaniuk dossziéikat.

A regisztrációs folyamat nem csupán a vegyipart érinti, hanem azokat a gazdasági szereplőket is, akik nem tartoznak közvetlenül a vegyipari ágazathoz, például a fém- vagy textilipari termékek gyártóit.

A Bizottság mindemellett emlékeztetett arra is, hogy a vállalatoknak 2010. december 1-jéig újra kell osztályozniuk az általuk értékesített anyagokat az osztályozásról és címkézésről szóló új szabályoknak megfelelően, majd 2011. január 3-ig jelenteniük kell az ECHA-nak ezeket az osztályozásokat.

Az osztályozás lényeges egyrészt annak megállapításához, hogy egy vegyi anyag veszélyt jelent-e az egészségre és a környezetre, másrészt meghatározza, hogy milyen információk szerepeljenek a termékekkel dolgozók és a felhasználók által használt termékek címkéjén. Fontos, hogy vegyi anyagok kis mennyiségei esetében is el kell küldeni ezeket a bejelentéseket. Ez azt jelenti, hogy sokkal több vállalat érintett, beleértve a kkv-ket is.