NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Átadták a felújított Hajósi Érseki Kastélyt2010. szeptember 27.

Uniós forrásból újították fel Bács-Kiskun megye legrégebbi kastélyát Hajóson. A projekt átadására pénteken került sor. A beruházás a Dél-Alföldi Operatív Program közel 478 millió forintos támogatásával valósult meg, a projekt összértéke 563 millió forint.

A Hajósi Érseki Kastély építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve az egyik legjelentősebb épületegyüttes az Alföldön. Az évtizedek alatt több féle célra is használt kastély üresen, kihasználatlanul állt, miután az 1990-es években az addig falai között működő gyermekotthon is megszűnt.

A beruházás keretében felújították a főépületet, és kulturális funkciókkal töltötték meg azt. Az előcsarnokban a kistérség és a régió nevezetességeit, értékeit bemutató turisztikai információs pontot alakítottak ki, érintőképernyős terminállal. A kastély állandó kiállítások, időszaki tárlatok, és egyéb látnivalók révén országos vonzerőt jelentő egyedi, tematikus bemutatóhellyé válik. Megújult külsővel várja a látogatókat a barokk kori melléképület is. Parkolóhelyeket alakítottak ki, és a park rehabilitációja is megvalósult. Akadálymentesített, látogatóbarát szolgáltatások biztosítják a vendégek kényelmét, például kávézó, ajándékbolt és ruhatár.
Kiemelkedő látványosság a kastély kertje, ezen átsétálva juthat el a látogató a parkolóból a főépületbe. A füvesített kert sétányokkal, szökőkúttal díszített.

A fejlesztés végeredményeként egy modern, XXI. századi interaktív kulturális központ jött létre, mely a Megyei Múzeumi Szervezet üzemeltetésében interaktív, látogatóbarát bemutatóhelyként jelentős szerepet játszhat a térség kulturális életében.