NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A kulturális útvonalakat népszerűsítené az EU2010. október 1.

Az úgynevezett kulturális útvonalak népszerűsítésére tettek ígéretet a Bizottság, az EP, a Tanács és a tagállamok képviselői. Ezen útvonalak egyike részben Magyarországon halad keresztül.

„A kulturális útvonalak olyan utazásra visznek bennünket, melynek nyomvonalát Európa alapelvei – az emberi jogok, a kulturális demokrácia, a kulturális sokféleség, az identitás, a párbeszéd és a kölcsönös csere – jelölik ki” – mondta Androulla Vassiliou, az oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos.

A Bizottság szerint ezek az útvonalak autentikus páneurópai turisztikai terméket alkotnak. Az idei Európai Turisztikai Nap témáját képező kulturális útvonalakat átfogó csomaggá lehetne továbbfejleszteni, ami az ágazat és az európai polgárok számára egyaránt előnyös lehet, hiszen egyebek között csökkentheti a kevés helyszínre összpontosuló turistakoncentrációt, emellett egy új turisztikai modell kidolgozásával kiegyenlítené a szezonális hullámzást is.

Az útvonalak között a föníciai útvonal, az olajfa útvonala, a (Canterburyből Rómába tartó) Via Francigena mellett megtalálható a vasfüggöny nyomvonala is, amely részben Magyarországon halad keresztül.