NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új lendületet ad az ICT-kutatásoknak a Bizottság2010. október 1.

Infokommunikációs kutatásokra fordítható, mintegy 780 millió eurós keretprogram részleteit jelentették be Brüsszelben, az ICT-2010 Digitális Megoldások című konferencián.

A valaha volt egyik legnagyobb kutatási tenderét jelentette be az Európai Bizottság. Az EU kutatási programjának keretében 2011-ben 780 millió eurót fordít a közösség olyan infokommunikációs kutatások fejlesztésére, mint az internet jövője, a robottechnológia, az okos és beágyazott rendszerek fejlesztése, a fotonika, valamint az energiahatékonyságot növelő, illetve az egészségmegőrzést és az öregedő társadalom problémáját orvosló technológiák. Ezzel a Bizottság tartja magát ahhoz a korábbi célhoz, hogy legalább 2013-ig évi 20 százalékkal növelje az infokommunikációs kiadásokat.

„A jövő szempontjából kulcsfontosságú, hogy több pénzt költsünk ICT-kutatásokra” – mondta a bejelentést követően Neelie Kroes, a Bizottság alelnöke. „A világhírű európai tudósoknak nyújtott uniós támogatáshoz a kedvezményezetteknek jelentős saját erőt kell hozzátenniük. Ezek a kutatások az európai ipar versenyképességet erősítik” – fűzte hozzá Kroes.

A 7. keretprogramból 2007 és 2013 között összesen 9 milliárd eurót fordítanak ICT kutatás-fejlesztésre. A 780 millió eurós kutatási keretösszeg a legnagyobb összeg, amelyet a 7. uniós keretprogramból valaha is folyósítottak. A 2011-re kalibrált 1,2 millió euróból 220 millió eurót – PPP konstrukcióban, vagyis a magán és az állami szféra összefogásaként – már 2010 júliusáig elérhetővé tettek, támogatva az intelligens autók, a zöld épületek, a fenntartható gyárak, és az internet jövőjével kapcsolatos kutatásokat.

A bejelentett keretprogramból 120 millió euró jut majd a hálózatkutatásra és a digitális média fejlesztésére, valamint az internet szolgáltatási infrastruktúrájának modernizálására. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa megfeleljen azoknak a kihívásoknak, amelyeket a digitalizálódó társadalom támaszt a következő évtizedben. Annak érdekében, hogy Európa továbbra is az elektronikus rendszerek, valamint a fotonikus komponensek egyik vezető szállítója maradhasson, további 200 millió eurós kutatási pénzt különít el a Bizottság; mindezzel az autóipart, a telekom-szektort, az ipari automatizálást, a világítási technológiákat, valamint az egészségipart támogatják. Az egyes területek egymással összefüggenek: a lézertechnológiákban elért eredmények az optikai kommunikáció fejlesztéséhez vezetnek, amely pedig az ultragyors internet kiépülését segíti elő.

A legutóbbi bejelentésben foglalt 780 millió euróból 200 millió eurót szánnak az egészségügyi kutatásokra, valamint az öregedő társadalommal kapcsolatos fejlesztésekre. Utóbbira már csak azért is nagy szükség van, mert a 60 év feletti európai állampolgárok száma minden évben 2 millióval növekszik. További 135 millió eurót fordítanak az épületek, a közlekedés, valamint a logisztika hatékonyabb energiafelhasználásával kapcsolatos kutatásokra.

Az Európán belüli és kívüli egyetemek, kutatóintézetek, kis- és középvállalkozások, nagy cégek és egyéb szervezetek 2011. január 18-ig pályázhatnak a keretprogramra. A támogatottak névsoráról szóló döntést független szakértők hozzák meg. Az EU minden évben több mint 15000 ICT-kutatást támogat.