NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tizenhétezer ember életminőségén javít a pannonhalmi járóbeteg-központ2010. szeptember 30.

Jövő év január elsejétől működik ténylegesen a csütörtökön átadott kistérségi járóbeteg-ellátó központ Pannonhalmán.

Az egymilliárdos projekt ünnepi záróaktusán elhangzott: 17 ezer ember életminőségét hivatott javítani a szakorvosi szolgálat.

Felépült a járóbeteg-ellátó központ, amellyel kapcsolatban a pannonhalmi polgármester a tavalyi alapkőletételen úgy fogalmazott: az elmúlt száz év legnagyobb beruházására szerződött az önkormányzat. Kétségkívül alapvető fordulat ez a kistérség egészségügyi ellátásában, kitűzött célja még az is, hogy végül javuljanak a térség demográfiai mutatói.

 A beruházásnak köszönhetően tizenötféle szakrendelésre mehetnek majd Pannonhalma és 18 település lakói a város kultúrházának szomszédságába, egy kétszintes, 1500 négyzetméter alapterületű épületbe. A teljes projekthez több mint 816 millió forint uniós támogatást nyert Pannonhalma a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán, míg maga 10 százalékos önrészt fizetett az érintett falvak kisebb hozzájárulásával.

Bagó Ferenc polgármester után mások mellett Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az átadáson megjelenteket, s papi szentelésen is átesett a térség szakrendeléseinek új központja. Az ünnepség után a vendégek betekintettek az épületbe, a komplexum földszintjén a védőnői szolgálat, a gyermekszakrendelés, a fizikoterápia, az ortopédia, a reumatológia, a sebészeti ügyelet, a sterilező, a gyógyszertár működik majd és számos kiszolgálóhelyiség. Az emeleten a belgyógyászat, a diabetológia, a pszichiátria, a kardiológia, a tüdőgyógyászat, a tüdőgondozó, az ideggyógyászat, a szemészet, a fül-orr-gégészet, a bőrgyógyászat, a nőgyógyászat, az urológia, a terhes-szaktanácsadás, a röntgen, az UH-diagnosztika kap helyet, kiegészítve háziorvosi és fogorvosi rendelővel, valamint az igazgatás és az informatika helyiségeivel.

A projektben 9 település csatlakozott Pannonhalmához, amely ezzel együtt is szinte egyedül állja a fenntartás költségeit, s nem kell mondani: ez lesz csak az igazán nagy próbatétel. Bagó Ferenc polgármester elmondta: az első öt évben hárul az önkormányzatra a működtetés évi 30–40 milliós költsége, s az első félév bizonyosan nehéz lesz a városnak. A január 1-jei indulásig természetesen az állásokat is betöltik, de ez még folyamatban van.

Forrás: Kisalföld.hu