NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Sikeres pályázatok – korszerűbb oktatási intézmények2010. október 1.

A közelmúltban újabb iskolákat és óvodákat adtak át, amelyek felújítása és bővítése európai uniós forrásból valósult meg. A pályázatoknál alapvető követelmény volt a korszerű nevelési, oktatási környezet megteremtése. Egyetlen fejlesztés sem történhetett meg a hozzá kapcsolódó tartalomfejlesztés nélkül. A program folytatódik, a közeljövőben további 470 támogatott projekt valósul meg 114 milliárd forintból. A sikeres pályázatok eredményeként százötvenezer gyerek óvodai, iskolai nevelési környezete újul meg.

Óvodák, általános iskolák, középiskolák, kollégiumok, gyógypedagógiai intézmények egyaránt részt vettek az uniós programban, amelyben az összehangolt infrastruktúra és eszközfejlesztés biztosítja, a minőségi oktatás megteremtéséhez szükséges feltételeket. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség álláspontja szerint intézményfejlesztések a magyarországi régiók és települések hosszú távú versenyképességéhez járulnak hozzá a társadalmi kohéziót és egyenlő esélyeket biztosító korszerű iskola megteremtésével.

A programban az intézményfenntartók közoktatási intézményeik épületeire igényelhettek vissza nem térítendő támogatást.

Az iskolaépületek felújítása, élhető nevelési-oktatási környezet kialakítását jelenti. A fejlesztések célja az is, hogy megvalósuljon a meglévő intézmények akadálymentesítése, rekonstrukciója, többfunkcióssá és energiatakarékossá tétele. A megújult tartalmi és módszertani programokhoz illeszkedő integrált intézményi belső terek alakulnak ki a méltányos oktatási környezet alapkövetelményeinek figyelembe vételével.

Ebbe a körbe tartozik az iskolák új tornateremmel, tornaszobával, orvosi rendelővel való ellátása, az intézmények udvarának akadálymentesítése, sportudvar kialakítása. Az eszközbeszerzések terén a program kiemelt feladata a nevelés-oktatás tartalmi fejlesztéséhez szükséges eszközök, berendezések beszerzése.