NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Letették a Vámospércsi Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ alapkövét2010. október 1.

Október 1-én a Vámospércsi Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ ünnepélyes alapkőletételére került sor.

A Vámospércs – Kistérségi Egészségügyi Szakellátó Nonprofit Kft. a „Vámospércsi Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ létrehozása” elnevezésű projekt megvalósításához a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítása és fejlesztése”(TIOP-2.1.2/08/1) című pályázaton 982 775 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás teljes költsége 1 034 500 000 Ft.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg 2010. szeptember 28. és 2011. május 26. között.

A támogatás kedvezményezettei: Vámospércs Városi Önkormányzat, és a Vámospércs – Kistérségi Egészségügyi Szakellátó Nonprofit Kft. tulajdonos közössége: Fülöp, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Újléta és Vámospércs települések önkormányzatai.

Új járóbeteg-szakellátó központ épül

A projekt keretében a Hajdúhadházi kistérség területén, Vámospércsen új járóbeteg-szakellátó központ épül. Az egészségügyi intézetben nyolc ágyas nappali kórház kerül kialakításra, melynek köszönhetően Fülöp, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Újléta és Vámospércs lakói számos olyan európai színvonalú, korszerű gépek segítségével biztosított szakorvosi ellátást, orvosi vizsgálatot (általános röntgen és ultrahang diagnosztika, belgyógyászat, sebészet, szemészet, terhes gondozás, nőgyógyászat, fül-orr-gége gyógyászat, traumatológia, ortopédia, kardiológia, neurológia, pszichiátria, bőrgyógyászat, tüdőgyógyászat, urulógia, andrológia, csecsemő és gyerekgyógyászat, általános laborvizsgálat, reumatológia és fizioterápia, általános mozgásterápia, gyógymasszázs, gyógytorna) vehetnek majd igénybe, melyekért eddig Debrecenbe kellett utazni.

A 30-35 fő számára állandó munkahelyet teremtő beruházás megvalósításával és a járóbeteg-szakellátó központ működésével javul a kistérségben élő betegek hozzáférése az egészségügyi szolgáltatásokhoz és megszűnnek a jelenlegi ellátási hiányok.

Az érintett településekről jelenleg átlagosan 45 perc alatt lehet elérni egy szakrendelőt. Ez az időtartam az egészségügyi központ megépítését követően 12,8 percre csökken.

A fejlesztésnek köszönhetően hosszútávon várható, hogy javul a kistérségben élők egészségi állapota, a munkaképes korosztály munkaerőpiaci helyzete, és növekszik a kistérség népességmegtartó ereje.

A beruházás kivitelezője a közbeszerzési pályázaton nyertes Nívó Generál Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Az új intézmény környezettudatos kialakítással, környezetbarát technológiával készül, energiatakarékos világítás, hőszivattyús fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas rendszer lesz kialakítva az szakellátó központban.

Forrás: Hajdú Online