NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Rugalmasabb uniós regionális politika2010. október 9.

A megfelelő finanszírozás biztosítása és a régiók rugalmasabb támogatása legyen az EU 2013 utáni kohéziós politikájának kiemelt célkitűzése – áll az Európai Parlament állásfoglalásában.

Az Európai Parlament a regionális politika egyszerűsítését, átláthatóságának fokozását kéri. A szöveg szerint a szociális, gazdasági és területi kohézió létrejöttének alapvető feltétele egy megfelelően és hatékonyan finanszírozott uniós regionális politika.

A képviselők szerint fontos a régiók közötti együttműködés erősítése. A regionális támogatás mértékét a bruttó összterméknek kell meghatároznia, egyéb indikátorok figyelembe vételéről pedig a nemzeti hatóságok dönthetnének az ország sajátosságai alapján.

A képviselők rugalmasabban kezelnék a régiók eltérő szükségleteit, és nagyobb figyelem fordítanának a városok és környékük fejlesztésének finanszírozására.

A Parlament szerint meg kell erősíteni az Európai Szociális Alapot mint az Európa 2020 stratégia fő mozgatórugóját, és az alapnak fontos szerepet kell játszania a munkanélküliség elleni küzdelemben, az oktatás és a felnőttképzés javításában, valamint a szegénység és szegregáció visszaszorításában. A szociális integráció előmozdítása a strukturális alapok rugalmasabb kezelésével érhető el – vélik a képviselők.