NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az innovációs ötletek térnyerését sürgeti a Bizottság2010. október 9.

A Bizottság egy olyan stratégiai szemléletű innováció-politikát mutatott be, amely egyebek között a forrásokhoz való hozzájutást, a szabványalkotás felgyorsítását és a szellemi tulajdonra vonatkozó európai szabályozás korszerűsítését sürgeti.

Innovatív Unió – ez a címe annak a bizottsági kezdeményezésnek, amelynek keretében Európa olyan kihívásokra fog összpontosítani, mint az éghajlatváltozás, az energia- és az élelmiszer-ellátás biztonsága, az egészségügy vagy a lakosság átlagéletkorának növekedése.

Ennek érdekében a közszektor arra fog törekedni, hogy ösztönözze a magánszektor szereplőit, és felszámolja azokat a problémákat, amelyek ma még akadályozzák az ötletek piaci érvényesülését. Ilyen probléma a finanszírozás hiánya, a kutatási rendszerek és a piacok széttöredezettsége, a közbeszerzés innovációt ösztönző potenciáljának kihasználatlansága és a szabványalkotás lassúsága.

Máire Geoghegan-Quinn, a Bizottság kutatásügyért, innovációért és tudományért felelős tagja, valamint Antonio Tajani ipar- és vállalkozáspolitikai biztos közös közleményükben emlékeztettek arra, hogy az innováció központi szerepet játszik mind a fenntartható növekedési pályára állás szempontjából, mind pedig abból a szempontból, hogy a társadalom méltányosabbá és környezet-központúbbá válhasson.

Az „Innovatív Unió” című kezdeményezés kiemelt helyet foglal el az Európa 2020 stratégián belül. Az EU szereplői egy úgynevezett innovációs konferencia minden évben meg fogja vitatni az „innovatív Unió” megvalósításában elért eredményeket.