NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A régiók már a kohéziós politika jövőjéről gondolkoznak2010. október 9.

Az Európa 2020 stratégia ambiciózus célkitűzéseit regionális célokká kell átalakítani – hangzott el egyebek között a régiók és városok európai hetén.

A kohéziós politika jövője, illetve a regionális politika hozzájárulása az Európa 2020 stratégiához – ez volt a két kiemelt téma a régiók és városok európai hetének eddigi rendezvényein.

A nyitóülésen Danuta Hübner, az EP regionális politikáért felelős bizottságának vezetője  emlékeztetett arra, hogy hamarosan megindul a vita a majdani kohéziós politikáról, s az EP számára különösen fontos a vélemények ütköztetése, illetve az, hogy „halljuk az önök hangját a (regionális) politika jelenéről és jövőjéről”. Hübner szerint ahhoz, hogy az EU teljesíteni tudja ambiciózus 2020-as célkitűzéseit, ezeket bizony regionális célokká kell átalakítani.

Mercedes Bresso, a Régiók Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a kohéziós politika sikere érdekében néhány alapelvet mindenképp szem előtt kell tartani. Így például bizonyos kiválasztott prioritásokra kell koncentrálni és valamennyi politikai területen egyfajta integrált megközelítést kell alkalmazni. Fontos emellett még az állami hatóságok és a szociális partnerek közötti partnerségi viszony kialakítása, valamint az is, hogy „tiszteletben tartsuk valamennyi város és régió speciális helyzetét”.

A kohéziós politika jövőjéről szólva José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: biztosítani kell, hogy a forrásokat hatékonyabban hasznosítsák, hogy növeljék az európai hozzáadott értéket, és nem utolsó szempont az sem, hogy a végrehajtást egyszerűsítsék. „Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a költségvetési nyomást. De egy valamit szeretnék tisztázni: a kohéziós politika alapelvei nem fognak változni. Ez a politika az európai szolidaritás kifejeződése, amely az integrációs folyamatunk motorja” – tette hozzá Barroso.

Közben Vallónia miniszterelnöke, Rudy Demotte arról beszélt, hogy a gazdasági, társadalmi és területi kohézió nagy jelentőséggel bír a belga elnökség számára. Hozzátette, hogy a majdani kohéziós politika kialakításában a maguk részéről ugyanakkor kisszámú prioritásra kívánnak összpontosítani. Ezek közé tartozhat az innováció, a tudásalapú társadalom, a készségek fejlesztése, valamint a zöld és versenyképes gazdaság kialakítása.

A Régiók Bizottsága nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kohéziós politika és az Európa 2020 stratégia kölcsönösen függ egymástól, az előbbi azonban továbbra is önálló politikát jelent, az EU-szerződésben meghatározott célokkal. A testület tagjai hangsúlyozták azt is, hogy az Európa 2020 kezdeményezéseinek nem szabad növelniük a bürokráciát a regionális és helyi önkormányzatok számára. Az új jelentési kötelezettségek bevezetése, a források átcsoportosítása a strukturális alapoktól az új ágazati alapokhoz, valamint az Európai Szociális Alapnak a kohéziós keretből való kiemelése pedig pontosan ezt jelentené, ezért ezt a Régiók Bizottsága elutasítja.

Johannes Hahn, az EU regionális politikai biztosa üdvözölte a bizottság véleményét, és fontosnak nevezte, hogy a régiókat felkészítsék a globális versenyre, melyben immár nem országok, hanem földrészek igyekeznek felülkerekedni egymáson.