NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

KÖZOP közbülső kifizetések felfüggesztése2010. október 13.

Az Európai Bizottság 2010. szeptember 13-án kelt levelében arról tájékoztatta a Magyar Köztársaság Európai Unió mellett működő Állandó Képviseletét, hogy a Közlekedés Operatív Program közbenső kifizetéseit - a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2007. január 1. és 2009. szeptember 15-i időszakot átfogó, KÖZOP rendszerellenőrzéséről szóló jelentésének megállapításaira hivatkozva - felfüggeszti.

A Bizottság levelében egyértelműen megjelölte a felfüggesztés feloldásának két feltételét, mely egyrészt a Budapesti 4-es metró első szakaszával kapcsolatban közbeszerzési szempontból bármilyen mértékben kockázatosnak ítélt szerződések szabálytalansági vizsgálatának lefolytatása és ennek alapján szükségesnek ítélt korrekciós intézkedések megtétele, másrészt a közbeszerzések ellenőrzésével kapcsolatban egységes, részletes útmutató kidolgozása. Amennyiben a Magyar Köztársaság e feltételeket teljesíti, és a megtett intézkedések az Európai Bizottság számára elfogadhatóak, úgy az Európai Bizottság a felfüggesztést visszavonja.
Tagállami megállapítás következményeként az adott esetben szabálytalanul felhasznált forrás – sikeres követeléskezelés esetén – újra felhasználható.

Előzmény:
Az NFÜ Közlekedési Operatív Programok Irányító Hatósága (KÖZOP IH) a 4-es metró első szakasza projekt (továbbiakban: projekt) kapcsán a beszerzési anomáliákat érzékelve, a Projekt Európai Bizottság általi befogadása és elfogadtatása érdekében 2008 decemberében független jogi és közbeszerzési szakértőt bízott meg, hogy a 2007. májustól 2008. decemberig felmerült kifizetéseket utólagos ellenőrzésnek vesse alá a Kohéziós Alap terhére történő elszámolhatóság érdekében. A lefolytatott szakértői vizsgálat 53 beszerzés és közbeszerzés tekintetében állapított meg különböző mértékű kockázatot.

A független jogi és közbeszerzési szakértő jelentésében (továbbiakban: Szakértői jelentés) foglaltak alapján a KÖZOP IH szabálytalansági eljárást kezdeményezett, mely során a szabálytalansági bizottság 15 olyan szerződést vizsgált meg, amely esetében a Szakértői jelentés megalapozott kockázati tényezőket állapított meg, és ezekből az eljárás lezárásakor 11 darab szerződés esetében állapított meg különböző mértékű szabálytalanságokat. Az Európai Bizottság hivatkozva a 1083/2006/EK rendelet előírásaira a 11 szerződést 100 százalékban szabálytalannak minősítette, és a Projekt keretében elszámolhatatlannak ítélte, így a 11 darab szerződés összegével csökkentette a projekt Támogatási Kérelmét (229,5 millió EUR, azaz 57 Mrd Ft összegben) 2009 szeptemberében.

A KÖZOP közbülső kifizetés felfüggesztésének oka
A KEHI által 2009. év végén lefolytatott KÖZOP rendszerellenőrzésről szóló, 2007. január 1-től 2009. szeptember 15-ig terjedő időszakot vizsgáló  jelentése (továbbiakban: KEHI jelentés) ugyanakkor a  Projekt valamennyi, a  fent említett Szakértői jelentés által alacsony kockázatúnak ítélt szerződéseinek (38 darab) is teljes körű kivizsgálását és szabálytalansági eljárás alá vonását,  illetve az esetlegesen szükséges korrekciók megállapítását írta elő.
A KEHI jelentésnek megfelelően a KÖZOP IH a korábbi Szakértői jelentésben megvizsgált, és az alapján fennmaradó 38 darab szerződés vonatkozásában is szabálytalansági eljárást indított 2010. június 30-án. A szabálytalansági vizsgálat jelenleg is folyamatban van.
Időközben megérkezett az Európai Bizottság levele, mely  a KEHI jelentésére hivatkozva, két ok miatt felfüggeszti a KÖZOP közbülső kifizetéseit:

1.    A Projekt valamennyi,  2009. évben elkészült Szakértői jelentésben szereplő, és alacsony kockázatúnak ítélt, de szabálytalansági vizsgálattal még nem érintett szerződések (összesen 38 darab) szabálytalansági vizsgálata történjen meg.
2.    A közbeszerzésekkel kapcsolatos ellenőrzési rendszerek erősítése történjen meg.

Az 53 db szerződés tehát kizárólag a 4-es metró első szakasza projektet érintő, és a Szakértői  jelentés által valamilyen mértékben kockázatosnak talált szerződések száma, melyek közül 15 darab szerződés már 2009. évben szabálytalansági vizsgálat tárgya volt. Az NFÜ jelenleg az 53 darabból fennmaradó 38 darab szerződést vizsgálja.

Megtett intézkedések a felfüggesztés feloldására
1.    A KÖZOP IH már 2010. június 30-án szabálytalansági vizsgálat lefolytatását kezdeményezte a Projekt fent említett szerződéseivel kapcsolatban, a vizsgálat jelenleg folyamatban van.
2.    Az NFÜ jogszabály módosítást kezdeményezett a közbeszerzési ellenőrzések hatékonyságának megerősítése érdekében. Az NFÜ továbbá SZMSZ módosítást kezdeményezett, amely szerint közbeszerzések ellenőrzésének és a módszertanának fejlesztésére önálló főosztályt alakít ki, az Európai Unió elvárásainak megfelelően.

Fontos megjegyezni, hogy a  Közlekedés Operatív Programban jelenleg megnyugtató mennyiségű forrás áll rendelkezésre a megkötött szerződések teljesítésére mindaddig, míg a közbülső kifizetések rendszerét a Kormány visszaállítja. A tárgyalások elhúzódása esetén a felfüggesztett kifizetések által érintett kötelezettségvállalások költségvetési forrásból előfinanszírozhatóak, azonban erre a kormány gyors intézkedése miatt remélhetőleg nem lesz szükség.