NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több mint 650 millió forint Tolna városközpontjának rehabilitációjára2010. október 13.

A Dél-Dunántúli Operatív Program keretében Tolna városa több mint 460 millió forint uniós támogatást nyert városközpontjának megújítására. A sikeres pályázat eredményeként több mint 650 millió forintos beruházás indulhat el. A projekt támogatási szerződését a közelmúltban ünnepélyes keretek között írták alá.

A projekt során felújítják a legfontosabb közigazgatási épületeket, az okmányirodát és az önkormányzatot. A létesítmények teljes akadálymentesítését is elvégzik. Megújul a rendőrség és a tűzoltóság épülete, az öregek napközis otthona, valamint a civilház épülete is.

A Hősök terét, az Árpád utcát, és a Bajcsy-Zsilinszky utca egy szakaszát felújítják, és csökkentik a forgalmat az érintett útszakaszokon. A tolnai belváros mintegy 4000 négyzetméteren újul meg. A beruházás keretében egy sétálóutcához hasonló belvárosi térré alakítják az Árpád utcát, ahol visszaállítják a régi bazaltkockás burkolatot. Felújítják az 1906-ban épült városháza homlokzatát, és új térszerkezetet alakítanak ki a Hősök terén. A rehabilitáció részeként új szolgáltatóház épül, felújítják a piacteret, a városházán, a tűzoltóság és a rendőrség épületében akadálymentes bejáratokat építenek, és hőszigetelt nyílászárókra cserélik a jelenlegieket. A tervezők figyelembe vették, hogy az egykori vízparti város a XIX. századi folyószabályozással került távol a Dunától. Ezért a város múltjára utal a Hősök terének új elrendezése: páfrányfenyők és térplasztikák követik majd a Duna tolnai szakaszának vonalát.

A fejlesztés eredményeként a remények szerint a megújult városközpont tőkevonzó képessége megnő, ami a gazdaságra is serkentő hatással lesz. A területen ugyanis kereskedelmi és szolgáltató centrumot is kialakítanak. Az új városközpont megóvására, a rongálások megakadályozására, a fiatalok környezettudatos szemléletmódjának kialakítását tűzték ki célul. A képzés során a hallgatók megtanulják értékelni és óvni az őket körülvevő épített, és természetes környezetet. Az új értékek fenntartásának biztosítása mellett városmarketing akciókat is terveznek.

A teljes beruházás befejezése 2011 év végére várható.

A Dél-Dunántúli Operatív Program „Funkcióbővítő integrált városfejlesztési akciók támogatása” című pályázatán hét nyertes projekt született. Tolna mellett, a következő városok részesülhetnek támogatásban: Nagyatád, Barcs, Bóly, Fonyód, Szigetvár és Tab. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege közel 3 milliárd forint.