NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elkészült a Lukácsházi víztározó2010. október 14.

Ünnepélyes keretek között adták kedden át a Lukácsházi tározót, amely a Nyugat-Dunántúli Operatív Program 100%-os támogatásával jött létre.

A kiemelt projekt összértéke 2,8 milliárd forint. A beruházásnak köszönhetően lehetőség lesz a felszíni vizek minőségének javítására és az árvízi kockázatok csökkentésére az eddig veszélyeztetett településeken: Lukácsházán, Gyöngyösfalun, Gencsapátin, Szombathelyen, Balogunyomon, Sorkifalud, Sorkikápolnán és Zsennyén. A tározó megépülésével a Gyöngyös-patak és Sorok-Perint mentén lévő települések árvízvédelme véglegesen megoldódik. Megszűnnek a mintegy 25 ezer ember életét, anyagi eszközeit veszélyeztető árvizek.

Az érintett, 145 hektáros terület a Gyöngyös patak mentén, Kőszeg és Lukácsháza között helyezkedik el. A völgyzárógát építéséhez szükséges 390 ezer m3 föld helyben nyitott anyagnyerőhelyről került ki, melynek rekultiválása során 25 hektáros tó jött létre.
A tározó visszatartja az érkező árvíz egy részét, így csak annyi víz kieresztésére kerül sor, mely az alatta lévő vízfolyás medrében kiöntés nélkül levezethető. A Gyöngyös-patak és Sorok-Perint mentén lévő települések lakóinak ezután nem kell többé állandó veszélyeztetettségben élniük, nem lesz szükség a több milliárdos költségű helyreállítási munkákra sem. Ráadásul a jelenlegi árterületek ezentúl biztonsággal használhatóak és beépíthetőek lesznek. A beruházás megvalósítása lehetőséget ad további fejlesztésekre a mai árterületen, s kapcsolódik a Szombathely által előnyben részesített Perint revitalizációs programhoz, de tovább növelheti Kőszeg turisztikai vonzerejét is.

Mivel a tározóból csak kisebb mennyiségű víz kieresztésére kerül sor, a vízfolyások medrei természetes állapotban hagyhatóak, nincs szükség a medrek bővítésére, kotrására.