NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Városrehabilitációs projektek indulnak az Észak-Alföldön2010. október 14.

Az Észak-Alföldi Operatív Program keretében Jászberény és Kunhegyes városa uniós támogatást nyert városközpontjaik megújítására. A sikeres pályázatok eredményeként több mint 1 milliárd forintos beruházás indulhat el.

Jászberény Város Önkormányzata több mint 576 millió forint uniós támogatást nyert városközpontja rehabilitációjára. A „Jászberény funkcióbővítő integrált településközpont fejlesztése” című fejlesztés tíz fő elemből áll. Ebből kilenc beruházási, egy pedig kulturális jellegű. A felújítások városközpontban lehatárolt akcióterület nyugati részére koncentrálódnak. Két épület, a Déryné Művelődési Központ (volt Lehel Szálló) és a Lehel vezér Gimnázium homlokzata újul meg, illetve megvalósul a művelődési központ tetőszerkezetének rekonstrukciója.

A közterületek is újjászületnek a Jászság fővárosában. A Szentháromság tér parkjának rekonstrukciója során új zöldterületek sétautak és utcabútorok várják az oda látogatókat Megújul a játszótér, a Fürdő utcai közterületen pedig kerékpártárolók és parkolók segítik a közlekedést. A park területén felépítenek egy régi stílusú nyilvános illemhelyet is. A Fürdő utcai fejlesztés fő attrakciója a mintegy 1330 méter hosszú Zagyva-parti sétány lesz, amely bekapcsolja a folyó városi ágát a település életébe. A városi folyóhoz kapcsolódó beruházás a Kőhíd rekonstrukciója és kétirányúvá tétele, amely sokat javít majd a belváros forgalmi helyzetén.

A kulturális jellegű projektelem célja az, hogy erősítse a fiatal generáció jász identitását és helyi kötődését. Ennek keretében a várost népszerűsítő könyv kiadására, vetélkedők szervezésére és kulturális programokra kerül sor.

Az Észak-Alföldi Operatív Program „Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések” című pályázatán eddig nyolc nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege közel 6 milliárd forint.

A másik észak-alföldi beruházás Kunhegyes városában valósul meg. A több mint 239 millió forint uniós támogatással segített „Funkcióbővítő településfejlesztés Kunhegyes városban” című pályázat nyomán felújítják a művelődési központot, a református és a római katolikus templom állagmegóvó munkáit is elvégzik majd.

A fejlesztés eredményeként újjászületik a piac épülete, üzleteit akadálymenetesítik, a piac környékén parkolókat és kerékpártárolókat alakítanak ki. A Kossuth utcában és a művelődési ház előtt járdát építenek, mindenütt növelik a zöldfelületek arányát. Az okmányiroda előtt pihenő park létesül szökőkúttal.

Az Észak-Alföldi Operatív Program „Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések a komplex programmal segítendő LHH kistérségekben” című pályázatán eddig hat nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja a 2 milliárd forintot.