NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szerződéskötés a sikeres pályázókkal a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban2010. október 20.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 és 2013 között Magyarország és Szerbia határmenti kapcsolatainak erősítését segíti. A Program úgynevezett előcsatlakozási támogatási eszközként (Instrument for Pre-Accession Assistance) működik, 2013-ig közel 50 millió euró pályázati forrás áll rendelkezésre. A mai napon 69 támogatási szerződést írtak alá a Program első pályázati felhívásában sikeresen szereplő projektgazdákkal. A nyertes projektek több mint 18 millió euró uniós forrást tudnak lehívni a következő másfél évben.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program hosszú távú átfogó célja, hogy elősegítse egy fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező, harmonikus és együttműködő régió létrehozását, amelyben a határmenti régiók közösen ápolják a kulturális és természeti örökséget, erősödnek az üzleti, oktatási, kutatási és kulturális együttműködések, és növekszik a foglalkoztatottság.

A Program támogatásra jogosult területe Magyarországon Csongrád és Bács-Kiskun megye, Szerbiában Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Észak-Bánát, Dél-Bácska és Közép-Bánát vajdasági kerületek.

A Program első pályázati felhívása 2009. december 31-én zárult és összesen 170 pályázat érkezett be határidőn belül. Legnépszerűbb beavatkozási területek között szerepelt: oktatás, „people to people” tevékenységek, üzleti partnerkeresés, illetve kutatás, fejlesztés. A pályázók által benyújtott projektek összes IPA támogatási igénye meghaladta a 37,5 millió eurót, amely több mint kétszerese volt az első pályázati körben rendelkezésre álló IPA forrásnak. 2010. április 28-án megrendezésre került a 2. Közös Monitoring és Irányító Bizottsági (KMIB) ülés, melyen 70 db projektet fogadtak el a benyújtott pályázatok közül. A felhívás keretében 16,6 millió euró állt rendelkezésre. Tekintettel a jó minőségű projektek magas számára a KMIB jelentős forrásokat csoportosított át a rendelkezésre álló költségvetésből az első pályázati felhívásra

A program következő pályázati felhívása 2010. novemberében várható. A pályázók mintegy 13 millió euró támogatási összegre pályázhatnak.

További információ és a nyertesek listája megtalálható a program honlapján.