NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megoldódik a szennyvízkezelés Zalaegerszegen és környékén2010. október 21.

Zalaegerszeg és a környező 41 község szennyvízelvezetése és tisztítása valósul meg a Kohéziós Alap közel 9,9 milliárd forintos támogatásának köszönhetően. A beruházás összköltsége meghaladja a 13 milliárd forintot.

Zalaegerszeg és a környező települések közös szennyvízelvezetési rendszerrel rendelkeznek és a Zalaegerszegi Szennyvíztisztító Telepen tisztítják szennyvizüket. Valamennyi település a Zala-folyó vízgyűjtő területén található, amely a Balatonba befolyó vízmennyiség legnagyobb részét képviseli. A Balaton vízminőség védelme Magyarország környezetvédelmében kiemelt prioritással rendelkezik. Ennek megfelelően a Zala-folyó völgye az egyik leginkább érzékeny területnek tekinthető (1/1 vízvédelmi kategória) Magyarországon. A Balaton szerves-, de különösen a foszfor- és nitrogénterhelésének fő forrása a Zala-folyó. A tó védelmének az egyik lehetséges módja a vízgyűjtő területen elhelyezkedő települések minél szélesebb körű csatornázása, valamint szennyvizének tisztítása, hogy csökkenjen a Zala folyóba bejutó foszfor és nitrogén mennyisége.
A Nemzeti Települési Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási Megvalósítási Program értelmében minden, a Zala vízgyűjtőterületén fekvő településnek az elsők között kell megoldania a keletkező szennyvíz elvezetését és tisztítását. Ezért szükségessé vált a szennyvízkezelő telep biológiai kapacitásának bővítése és új iszapkezelő rendszerbe állítása.
A beruházás eredményeként befejeződött a központi szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztése, mely magába foglalta a szennyvíztisztítás és a szennyvíziszap-kezelés fejlesztését, valamint a biogáz hasznosítást. Kialakították a szennyvíziszap tárolók műszaki védelmét. Korszerűsítették a szennyvíziszap tárolás, az elhelyezés és hasznosítás műszaki feltételeit, megerősítették a  szennyvíztisztítóhoz kapcsolódó, három regionális vezetékágat is.
Új szennyvízelvezető hálózat létesült nyolc településen. Zalaegerszeg városközpontjában megtörtént az egyesített rendszerben kiépített csatornahálózat részeinek szétválasztása. Új hálózatot építettek ki a város azon részein is, ahol ez eddig nem volt megoldott.