NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

1,4 milliárd forint uniós támogatás az ELTE intézményeinek fejlesztésére2010. október 21.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 1,4 milliárd forint uniós támogatást nyert a felsőoktatás minőségének javítását és az egyetemi kutatások előmozdítását célzó pályázatára. A sikeres pályázat eredményeként több mint 3 milliárd forintos fejlesztés indulhat el.

Az „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” című pályázat a reáltudományok, bölcsészeti tudományok és társadalomtudományok területén öt alprojektre tagozódik. A fejlesztések nemzetközi szintű tudományos eredményeket generálhatnak és több tudományt, szakterületet érintő együttműködéseket tesznek lehetővé. A program keretében a kutatási infrastruktúra nagyműszerekkel erősödik, bővülnek a doktori iskolák és a kutatói kapacitás, a kutatási eredmények pedig hatékonyabban kerülnek be a technológia-transzfer folyamatába.

Alprojektek és megvalósulási helyeik:
- Nagy rendszerek a természettudományokban és számítógépes szimulációjuk (TTK/TÁTK)
- Szubmikroszkópos anyag- és élettudományi kutatások (TTK)
- Elosztott és sokmagos rendszerek szoftvertechnológiai kérdései (IK)
- Kultúrák közötti párbeszéd (BTK/ÁJTK)
- Az élethosszig tartó tanulás társadalmi folyamatai és biopszichoszociális háttere (Pedagogikum Központ)

A komplex fejlesztési program célja az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi versenyképességének megerősítése az oktatási, kutatási minőség javításán és a kiválóság (excellence) személyi és szervezeti feltételeinek erősítésén keresztül.

Az egyetem fontosnak tartja olyan kiválósági kutatási központok felállítását a teljes innovációs lánc fejlesztésére, melyek túllépnek a hagyományos tanszéki és kari tagolódású szervezeten. A pályázat eredményeként létrehozzák a szellemi potenciál, infrastruktúra valamint külső kapcsolatrendszer olyan kritikus tömegét, amely már nemzetközileg is versenyképes az egész ország számára fontos stratégiai kutatási területeken.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül” című pályázatán eddig négy nyertes projekt született a Közép-magyarországi régióban. Az ELTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem részesülnek támogatásban. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja az 5 milliárd forintot.