NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatásból szépülhet tovább Balatonfüred városközpontja2010. október 21.

A Közép-Dunántúli Operatív Program keretében Balatonfüred városa újabb uniós támogatást nyert városközpontja megújítására. A sikeres pályázat eredményeként több mint 853 millió forintos beruházás indulhat el.

Balatonfüred Város Önkormányzata több mint 629 millió forint uniós támogatást nyert városközpontja további rehabilitációjára. A „Füredet a fürediekért – A füredi városközpont rehabilitációja” című fejlesztés keretében öt épületet újítanak fel. A Pálóczi Kastély (itt jelenleg a Ferencsik János Zeneiskola működik), felújítása után hírnevéhez méltó külsővel harmonikus környezetben fogadhatja a művészeti oktatásban részt vevő gyerekeket. A Piros iskola épülete a felújítást követően új funkcióval bővül, közösségi házként fog működni. A pályázat egyik központi eleme a Vásárcsarnok megújítása. Napkollektorok segítségével megújul a csarnok fűtési rendszere, megvalósul az épület komplex akadálymentesítése is. A beruházás keretében a polgármesteri hivatal épületeinek felújítására és akadálymentesítésére is sor kerül. Az épületek energiahatékonysági korszerűsítése mellett az azbesztmentesítést is megoldják, ahol szükséges.

A fejlesztés eredményeként közterületek születnek újjá Balatonfüreden. Növelik a zöldterületek arányát, valamint két park és a patakpart is megszépül. A Kovászna park felé sétányt alakítanak ki, és a Kéki patak partjának rendezését is elvégzik.

A projekt keretében körforgalmat alakítanak ki az Ady Endre utca, Kossuth utca és Arácsi út találkozásánál, rendbe teszik a járdákat is.

A környezettudatosságot és helyi identitástudatot, kulturális és ismeretterjesztő rendezvények szervezésével kívánják erősíteni, ezt a célt a beruházásról szóló kiadvány egészíti ki.

A Közép-Dunántúli Operatív Program „Települési (al)központok kialakítása és értékmegőrző rehabilitációja” című pályázatán eddig három nyertes projekt született. Balatonfüred mellett, Tapolca és Komárom részesülhetnek támogatásban. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja a 2 milliárd forintot.