NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kedvezőbb lett az NFT GVOP projektek fenntartási ideje2010. október 26.

Az Európai Közösségek Tanácsának 1999. június 21-i 1260/1999/EK rendeletének 30. cikke (4) bekezdése szerint a tagállamok biztosítják, hogy egy projekt csak akkor tartja meg a strukturális alapokból származó támogatását, ha a projekt az Irányító Hatóság által a támogatás biztosításáról hozott határozat időpontjától számított 5 éven belül nem módosul lényegesen.

Az előző rendelkezés a megkötött NFT GVOP támogatási szerződésben előírtaktól kedvezőbb rendelkezést tartalmaz, figyelemmel arra, hogy a megkötött NFT GVOP támogatási szerződések a támogatásból megvalósított projekt üzembe helyezésétől számított 5 évig, míg az EK rendelet a támogatási döntés meghozatalától számított 5 évig írja elő a projekt fenntartásának kötelezettségét.

Az EK rendelet fenti, magyar jogban közvetlenül hatályos rendelkezése alapján valamennyi NFT GVOP támogatási szerződésben meghatározott fenntartási időszak kezdő időpontja a támogatási döntés napja.

Jelen közlemény egyúttal támogatási szerződés-módosításnak is minősül figyelemmel arra a tényre, hogy a kedvezményezettek számára előnyt, többletjogosítványt állapít meg. A MAG Zrt. mint jogszabályban kijelölt közreműködő szervezet valamennyi kedvezményezett esetében a támogatási szerződésben meghatározott (kettő, három, öt éves), de jelen közlemény szerint értelmezett fenntartási időtartam lejártát követő 60 napon belül kezdeményezi a záró beszámoló benyújtását és/vagy záró-jegyzőkönyv felvételét a projektek lezárása érdekében. Azon kedvezményezettek esetében ahol a fenntartási időtartam lejárt, a MAG Zrt. A közlemény megjelenését követő 60 napon belül megindítja a projekt lezárását. Azon kedvezményezettek esetében, ahol a fenntartási időszak 2010. október 25-ig jár le, a záró beszámoló nyomtatványra vonatkozó 60 napos benyújtási kötelezettség számításának kezdő dátuma 2010. október 26.