NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Lezárult a Pannonhalmi Főapátság uniós támogatással megvalósult kiemelt projektje2010. október 27.

Befejezéséhez érkezett a Pannonhalmi Főapátság turisztikai vonzerő fejlesztési programjának II., III. és IV. üteme, amelyek 1,25 milliárd forint uniós támogatással valósultak meg. A Nyugat-Dunántúli Operatív Program kiemelt projektjének összköltsége 1,56 milliárd forint. A fejlesztés zárórendezvényét a Kosaras dombi új Látogatóépületben tartották.

A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága céljául tűzte ki szolgáltatásainak összehangolt fejlesztését, turisztikai termékeinek és programcsomag-kínálatának bővítését, a turisztikai vonzerők sokoldalú hasznosítását. Ennek érdekében négy ütemből álló fejlesztési tervet dolgoztak ki.
Az I. ütem, vagyis a környezet rendezése és fejlesztése a Nemzeti Fejlesztési Terv révén 2006 decemberében fejeződött be.
A további ütemek megvalósítása érdekében ismételten pályáztak. „A régió nemzetközi jelentőségű kulturális és világörökségi helyszíneinek fenntartható turisztikai célú hasznosítása” c. felhíváson 2008-ban nyertek támogatást.

A II. ütemben a turisztikai szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztése történt meg a Kosaras dombon. A parkolót kibővítették, valamint új fogadóépület létesült, melyben a'la carte és önkiszolgáló étterem, konyha és a hozzátartó kiszolgáló helyiségek, személyzeti-, szociális helyiségek kaptak helyet. Ezen kívül női-, férfi és mozgássérült mosdó, kávézó, rendezvényterem épült kiállítótérrel, kerékpártárolóval és csomagmegőrzővel.

A III. ütemben a természeti környezet, az Arborétum felújítása, rendezése valósult meg, valamint a kolostorkertben gyógynövényes bemutató ház, és a Hospodárkertben meditatív terek létesültek. Az Arborétum és a Hospodárkert meditatív terei a kikapcsolódást, lelkigyakorlatozást, a gyógynövényes bemutatóház a bencés szerzetesi gyógynövény-kultúra megismertetését szolgálja. Az ide látogató turisták számára újabb programokat jelentenek ezek a helyszínek.

A IV. ütemben ifjúsági- és zarándokház épült. A 67 vendég befogadására alkalmas épületegyüttest a Kosaras domb szomszédságában alakították ki. A vendégházban két apartman kapott helyet, melyekben 6-6 személy szállásolható el. Három épületet emeltek fiatalok, kirándulócsoportok részére, mindegyikben 16 férőhelyes szobákkal. A kísérők egy-egy kétszemélyes szobában lakhatnak. Ezen kívül közösségi helyiséget is kialakítottak. Az épületegyüttes lehetővé teszi nagyobb ifjúsági és diákcsoportok, továbbá az Apátsághoz érkező nagyszámú zarándokcsoport elszállásolását. Összességében a látogatók több napos ott tartózkodását biztosító fejlesztés valósult meg.