NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több mint 496 millió forint uniós támogatásból létesült biogáz üzem Pusztahencse határában2010. október 28.

Átadták a biogáz üzemet Pusztahencse határában, Földespusztán. A Környezet és Energia Operatív Program keretében több mint 496 millió forint uniós támogatást nyert a beruházó Mil-Power Kft. az új erőmű építésére. A sikeres pályázat eredményeként 1 milliárd forintos beruházás valósult meg.

A „Biogáz üzem létesítése Pusztahencsén” című projekt keretében évi negyvenezer tonna nyersanyag felhasználásával, több mint hét gigawattóra villamos energiát állítanak elő, ami mintegy kétezer háztartás villamos energia igényének kielégítésére elegendő.

Az új erőmű elsősorban a szomszédos tehenészetben keletkező híg- és almos trágyát dolgozza fel, illetve a közelben lévő mezőgazdasági területekről származó cukorcirkot és silókukoricát. A jövőben vágóhídi és éttermi veszélyes hulladék feldolgozását is tervezik. A biogáz erőmű zöld áramot termel, elsősorban mezőgazdasági melléktermékek felhasználásával.

Az elkészült beruházás kiaknázza a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, amikor a mezőgazdasági melléktermékek felhasználásával termelt tiszta energiából hajt hasznot.

A biogáz üzem a környéken keletkező mezőgazdasági hulladék környezetbarát hasznosítása mellett alkalmas a veszélyesnek minősülő éttermi hulladék felhasználására is. A gáz kinyerését követően megmaradt szerves anyag emellett talajjavítóként hasznosítható. A mezőgazdasági területeken a talaj termékenységét kedvezően befolyásolja, mindezt anélkül, hogy az üvegházhatású gázok aránya nőne a légkörben.

A Környezet és Energia Operatív Program „Hő-és/vagy villamosenergia-előállítás támogatása megújuló energiaforrásból” című pályázatán negyven nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege 5,7 milliárd forint.