NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Egymilliárdból épült erőmű a puszta kellős közepén2010. október 28.

Pusztahencse-Földespuszta - Rövid idő alatt megépítették és szerdán átadták azt a biogáz üzemet, amelyet uniós támogatással valósított meg a Mil-Power Kft. Földespusztán.

A beruházás a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázását hivatott növelni. A közel 1,1 milliárd forintból létrehozott zöld erőmű építéséhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP 4.1 pályázati keretéből 496 millió forintos EU-s támogatást nyertek.

Koncz Gyula, a Mil-Power Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy az osztrák Biogest Gmbh technológiáját vették át, de magyar vállalkozások dolgoztak az üzem építésén, kiváló minőségben. A generálkivitelező a Dairy-Ép Kft. volt, a technológiát a LÉG-CSŐ Kft. szerelte, az elektronika a PAVILL Kft., a fermentor a Wolf-System Kft. munkáját dicséri.

Az avatóünnepségen köszöntőt mondó Tóth Ferenc országgyűlési képviselő szerint az, hogy ez a biogáz üzem az atomerőmű „tövében” épült meg, jelzi, hogy a megújuló energiák és az atomenergia jól megférnek egymás mellett. Lengyel Jánosné, Pusztahencse polgármestere azt emelte ki, hogy a település számára fontos a beruházás, hiszen munkahelyeket teremt, növeli a helyi adóbevételt, ezzel a község lehetőségeit.

A zölderőmű a Milkmen Kft. szomszédos tehenészetében keletkező trágya, cukorcirok, illetve a későbbiekben vágóhídi hulladék felhasználásával állít elő energiát. Az erőmű a környéken keletkező mezőgazdasági hulladék környezetbarát hasznosítása mellett alkalmas a veszélyesnek minősülő éttermi hulladék felhasználására is. Mindezen túl a tejtermelés melléktermékeként keletkező tejzsíriszapot készülnek felhasználni, már meg is állapodtak a szekszárdi Tolnatej Zrt.-vel évi 6-7 ezer tonna átvételéről, tájékoztatott Koncz Gyula ügyvezető.

A gáz kinyerését követően megmaradt szerves anyag talajjavítóként hasznosítható. Az üzem 40 ezer tonna nyersanyag felhasználásával évi több mint 7 gigawattóra villamos energiát állít elő, ami körülbelül kétezer háztartás éves villamos-energia igényének kielégítésére elegendő.

Forrás: Tolnai Népújság Online