NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Befejeződött a turisztikai vonzerő fejlesztési program a Pannonhalmi Főapátságban2010. október 28.

Szent Márton hegyén évek óta tartó fejlesztések végére tettek pontot szerdán a Látogatóépületben tartott záróünnepségen. Az újítások hatására 20%-os látogatószám-növekedésre számítanak a vár közvetlen környezetében. A Pannonhalmi Bencés Főapátságot érintő átalakítások négy felvonásban történtek meg.

A turisztikai vonzerő fejlesztés első üteme a következőket foglalta magába:

- a Főapátság főbejárata előtti tér, a belső udvar teljes burkolatcseréje, csatornázás és csapadékvíz elvezetés megoldása. Föld alatti tűzi víz tározó felújítása,
- a szabadtéri rendezvény helyszínek és a vársétány környezetrendezése,
- útépítés, tereprendezés, a tájhoz illő növények, fák ültetése,
- díszvilágítás létesítése,
- pihenőpadok elhelyezése a várkör mentén.

Az I. ütem határidőre, 2006 decemberében befejeződött.

A turisztikai vonzerő fejlesztés második üteme a turisztikai szolgáltatások, infrastruktúra fejlesztése keretében a Látogatóépület legalsó szintjén 76 fedett parkolóhely áll rendelkezésre a személygépkocsik számára. Az épületen kívül 8-10 autóbusz parkolhat. Az emeleti szinten a gasztronómiai szolgáltatások minőségi színvonalának emelését szolgálja egy a’la-carte és egy önkiszolgáló étterem. Az épület földszintjén 100-120 főt befogadó rendezvényterem a vallási, kulturális és ismeretterjesztő rendezvények megtartására ad technikailag színvonalasan felszerelt helyszínt.

A harmadik ütem a természeti környezet – Arborétum és Hospodárkert – turisztikai célú fejlesztése, felújítása, rendezése esetében a beruházást a turisztikai kínálat bővítése indokolja.
Ennek során gyógynövénykert létesítése, gyógynövényeket bemutató házzal és látványműhellyel, amely a turisták számára választható programot kínál. A Hospodár kertben pihenő helyek szolgálják a lelki megújulást, valamint egy amfiteátrum nyújt alkalmat különböző rendezvények megtartására.

A negyedik ütemben az ifjúsági zarándokház létesítésére azért volt szükség, mert a turisták számára eddig csak egynapos tartózkodásra volt lehetőség. A zarándokszállás létesítésével lehetővé válik a többnapos tartózkodást igénylő programokon való részvétel. A helyszínen felépült egy kis kápolna, ahol közös vagy egyéni imádkozásra, elcsendesedésre nyílik lehetőség.

A kiemelt projektet több mint 1,2 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam - hangzott el a szerdai zárórendezvényen.

Köszöntőjében Várszegi Asztrik püspök-főapát idézte a bencés regulát, amely a vendégek tiszteletéről, az embertársak szolgálatáról is rendelkezik. A főapát rámutatott: Szent Márton monostorában és annak környezetében a kultúrát, a magyarságot, a kereszténységet, az európaiságot keresik a látogatók. A fejlesztés révén európai módon, XXI. századi színvonalon tudják mindezt nyújtani az ide érkezőknek.

Hortobágyi Cirill perjel a projektről egyebek között elmondta: látogatóépületet emeltek a főapátság közelében lévő Kosarasdombon. A létesítményben megteremtették a mai igényeknek megfelelő turisztikai infrastruktúrát. Az épület legalsó szintjén közel 80 személyautó számára fedett parkolóhelyet alakítottak ki, az autóbuszok az épületen kívül parkolhatnak. Az emeleti szinten igényes éttermet rendeztek be. A földszinten pedig 100-120 fő részére rendezvénytermet nyitottak, amely vallási, kulturális, ismeretterjesztő programok megtartására alkalmas.

A turisztikai kínálat bővítése indokolta az arborétum és a hospodárkert felújítását. Ennek során a bencések évszázados gyógynövény tradícióját bemutató gyógynövénykert létesült a gyógynövényeket bemutató teázóval és látványműhellyel. A hospodárkertben pihenőhelyek kínálnak lehetőséget a lelki megújulásra, az amfiteátrumban pedig színházi és egyéb kulturális programokat tartanak.

A fejlesztési program utolsó ütemében hozták tető alá az ifjúsági zarándokházat, ennek felépültével lehetővé vált a vendégek ott tartózkodásának meghosszabbítása, így a látogatók többnapos programokba is be tudnak kapcsolódni. A zarándokház közelében kiskápolnát emeltek, ahol imádkozásra, elcsendesedésre nyílik lehetőség.
A beruházás bő másfél év alatt készült el. A fejlesztéstől azt várják, hogy a jelenleg évente a főapátságban megforduló 100 ezer látogató létszáma 120 ezerre emelkedik, és a vendégek hosszabb ideig tartózkodnak a szenthegyen, mint korábban.

Terveknek továbbra sincs híján a főapátság, amint Hortobágyi Cirill ismertette: újabb pályázati forrásból a monostor falain belüli fejlesztéseket hajtanak végre. Ennek keretében a látogatók számára új bejáratot építenek a bástyában, a bazilikabelsőt pedig renoválják. Ezekkel a munkákkal a tervek szerint 2012 nyarára végeznek.

Forrás: Kisalföld.hu