NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Oázis a Vértes lábánál2010. október 28.

A Vértesi Natúrparkot üzemeltető Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a Környezet és Energia Operatív Program keretében több mint 144 millió forint uniós támogatást nyert élőhely-rekonstrukciós beruházásokra. A projekt az Európai Unió 100 százalékos támogatásával valósulhat meg.

A Vértesi Natúrparkban kizárólag olyan beavatkozásokat terveznek, melyek a korábbi természeti állapot rehabilitációját, a meglévő vizes élőhelyek rekonstrukcióját, vagy az azok fenntartását szolgáló több mint huszonöt éves létesítmények korszerűsítését szolgálják.

A natúrparkban a Császár-víz által kettészelt Csíkvarsai-rét és az egykori csákberényi Öreg-tó teljes megújítását tervezik. A tó gátjának megerősítésével, és medrének rendezésével a Vértes lábánál elterülő vízszegény dolomit lejtősztyepp élőhelyen újra egy kis vizes lápfolt alakulhat ki, "oázisként" szolgálva az itteni élővilágnak. Az Öreg-tó környékének teljes rekonstrukciója lehetővé teszi a tó újbóli teljes feltöltését, és lehetőségeket teremt a térség biológiai sokféleségének (biodiverzitásának) növelésében.

A beruházást követően olyan önfenntartó vízgazdálkodási rendszer alakulhat ki, amely a jelenlegi rendszeres emberi beavatkozást igénylő vízszintszabályozásokat kiválthatja, így a térség vizes élőhelyeinek hosszú távú fennmaradása az aktív emberi jelenléttől függetlenné válhat.

A pályázat keretében bővítik a téglaházi kubikgödrök vizes élőhelyét is. (A gödrök a XVIII. század elején keletkeztek, innen termelték ki az agyagot a téglaverők.)
A Császár-patak medrének rehabilitációja is megvalósulhat a Császár-víz övárok műtárgyainak újjáépítésével együtt.

A fejlesztés eredményeként összesen mintegy 630 hektár kiterjedésű terület komplex vízrendezése, rekonstrukciója valósulhat meg. A teljes beruházás befejezése 2012 év végére várható.

A Környezet és Energia Operatív Program „Élőhelyvédelem, -helyreállítás, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése” című pályázatán huszonhárom nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege 5,5 milliárd forint.