NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megvan a pénz a Futura építésére Mosonmagyaróváron2010. október 28.

Az egykori mosoni gabonatároló turisztikai célú hasznosítására mintegy 1,27 milliárdos támogatásról írtak alá támogatási szerződést csütörtökön Mosonmagyaróváron. Így már minden akadály elhárult a több mint másfél milliárdos beruházás megkezdése elől. A tervek szerint 2012 nyarán fogadja az első látogatókat a Futura.

Hosszas előkészítést követően csütörtökön végre aláírták a "Futura – Az egykori mosoni gabonaraktár turisztikai hasznosítása" című pályázat támogatási szerződését Mosonmagyaróváron. Mint ismeretes, a mosoni belváros jellegzetes, meghatározó magtárépületének már hosszú ideje próbálnak funkciót találni. Így jött az ötlet, hogy a budapesti Csodák Palotája mintájára kialakítható itt egy olyan természettudományi interaktív bemutatóközpont, mely a város határain túlmutató érdeklődésre tarthat számot. 

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és Nagy István polgármester csütörtökön írták alá az 1,27 milliárdról szóló támogatási szerződést.

Az elképzelést tettek követték, majd 2008 őszén nyújtott be pályázatot a város a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak, ahol kedvező fogadtatásra talált. A tanács 2009 áprilisában a kormánynak kiemelt projektként megvalósításra javasolta a beruházást, majd idén augusztusban döntöttek a támogatásról. Azóta már lefolytatták az építési engedélyezési eljárást és a műemlékvédelmi hatóság kiadta az építési engedélyt, sőt, közbeszerzési eljárás keretében a kivitelezőket is kiválasztották már. Így csupán egyetlen, ám annál fontosabb momentum, a támogatási szerződés aláírása hiányzott a beruházás elindításához.

A város jövője szempontjából kulcskérdés a turizmus fejlesztése, ez a beruházás pedig hatalmas előrelépés ezen a téren.

A több mint másfél milliárd forintos projekthez az önkormányzat mintegy 1,27 milliárdot kap az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A beruházás során állandó és egyben folyamatosan megújuló interaktív természettudományi kiállítást hoznak létre. Ennek egy része kötődik Mosonhoz, a Szigetközhöz, a Dunához, valamint a gabonatárolóhoz. A kiállítás másik része a klasszikus, úgynevezett "science show", a természettudományokat népszerűsítő, az ismeretterjesztést újfajta szemlélettel végző "tárlat".

A csütörtöki aláírási ceremónián Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója kiemelte: "a régió nemzetközi jelentőségű kulturális és világörökségi helyszíneinek fenntartható turisztikai célú hasznosítása" című pályázatok közül ez az első, melynek támogatási szerződését aláírták. Egyben példaértékűnek is nevezte az előkészítő munkát, aminek eredményeként eljutottak idáig.

Jelentős állomás ez Mosonmagyaróvár városfejlesztésében és jövőjében – hangsúlyozta Nagy István polgármester a szerződéskötés kapcsán. Elmondta: a város jövője szempontjából kulcskérdés a turizmus fejlesztése, ez a beruházás pedig hatalmas előrelépés ezen a téren. A polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: a közbeszerzés során kiválasztott kivitelezők döntő többségében helyi vállalkozások. Ez év végén kezdődhet meg a kivitelezés, ami a tervek szerint 2012 tavaszára fejeződik be. A létesítmény várhatóan 2012 nyarán nyithatja meg kapuit a látogatók előtt. A létesítmény üzemeltetésére még keresik a megfelelő szakembereket. A működtetést külső céggel szeretnék megoldani, az önkormányzatnak ugyanis nincs erre megfelelő apparátusa. Nagy István hangsúlyozta: fontos, hogy a legmegfelelőbb szakembereket bízzák meg ezzel a feladattal, hiszen a működtetés sikere Mosonmagyaróvár idegenforgalmának a záloga.

Forrás: Kisalföld.hu