NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több mint 4,6 milliárd forint uniós támogatásból fejleszt a Nyugat-magyarországi Egyetem2010. október 29.

A Nyugat-magyarországi Egyetem a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében több mint 4,6 milliárd forint uniós támogatást nyert az épületinfrastruktúrájának, eszközparkjának és informatikai felszereltségének fejlesztését célzó pályázatára. A beruházás során négy városban 8000 négyzetméteren újul meg a felsőoktatási intézmény.

A „Zöld Egyetem” program infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Nyugat-magyarországi Egyetemen című pályázat keretében a kor technológiai követelményeit kielégítve, épülnek ki az egyetemen folyó műszaki képzéshez kapcsolódó oktatási, kutatási, és szolgáltatási tevékenységeknek helyet adó infrastruktúrák.

A komplex fejlesztési program célja, hogy az egyetem növelje súlyát az európai oktatási térségben, nemzetközi kutatóegyetemmé váljon, növelje tudományos műhelyeinek hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét.

A fejlesztés a technológiai- és tudástranszfer intézményesített menedzselésével és a kutatási eredmények innovációs célú hasznosításával hozzájárul a régió gazdasági versenyképességének növeléséhez.

A projekt nyolc fő elemből áll:
- A Nyugat-magyarországi Egyetem és a Berzsenyi Dániel Főiskola egyesülése
- A Nyugat-magyarországi Egyetem és a Berzsenyi Dániel Főiskola Informatikai Központ és szerverterem bővítése
- Kutató laboratórium építése Sopronban
- Tudományos központ létesítése Sopronban
- Savaria Egyetemi Központ Mechatronikai Laborok létesítése
- A mosonmagyaróvári Mezőgazdasági –és Élelmiszertudományi Kar „B” épületének felújítása
- Tudástranszfer tér kialakítása Győrben
- Gyakorlati képzési hely létrehozása Száron

A soproni 2,2 milliárd forintból megvalósuló Kutató laboratórium és a 341 millió forintból felépülő Tudományos központ ünnepélyes alapkőletételére ma került sor. A centrumban korszerű kutató laboratóriumot alakítanak ki az egyetem területén szétszórtan elhelyezkedő laborok helyett. Kutató, vizsgáló, „inkubátor” épület valósul meg akkreditált laboratóriumok felállításával. A tervek szerint az új létesítmény nemcsak tudományos központ lesz, hanem igazi nyitott intézmény, családbarát környezetével az egyetemhez kapcsolódó tudományterületek egyfajta „csodák palotája”, ahol multimédiás bemutatókkal szemléltetik a tudományos kuriózumokat.

A teljes beruházás befejezése 2011. október végére várható. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása” című pályázatán eddig hét nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja a 26 milliárd forintot.