NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatásból újult meg a győri Széchenyi tér2010. október 29.

Győr városa a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében több mint 896 millió forint uniós támogatást nyert a Széchenyi tér és környezetének megújítására. A közel két milliárd forint összköltségvetésű kiemelt projekt ünnepélyes zárórendezvényét ma tartották.

A Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által 2009-ben elnyert támogatás révén lezajlott fejlesztés nem csupán a Széchenyi tér és épületeinek látványbéli megújítását jelentette, hanem városi, közösségi és gazdasági funkciók együttesének kialakítását is.

Fákat telepítettek, díszkivilágítást, szökőkutat, utcabútorokat, ivó kutakat, térfigyelő kamerákat és kerékpártartó oszlopokat helyeztek ki. A tér felújítása során kicserélték a térburkolatot, új gravitációs csapadékcsatornát építettek ki, elektromos közvilágítási, díszvilágítási vezetéket és elektromos hálózati vezetéket fektettek le.

A „Győr, Széchenyi tér és környezetének funkcióbővítő fejlesztése” című pályázat keretében a tér környékén lévő épületek közül több is kapcsolódott a fejlesztéshez. A Xantus János Múzeumban egy 200 fős udvari előadó, rendezvény és kiállítótér kialakítása történt meg.

Kicsinosítva várja látogatóit a Bencés Rendház Műemlék Patika, megújult a Szent Ignác Bencés Templom és perjelség Széchenyi tér-Czuczor utcai homlokzata, a templomablakok cseréje is lezajlott. A Lloyd épületét is felújították a projekt során. A Koktél Kávézó és fagylaltüzem új vendéglátó egységet és üzemet hozott létre.

A beruházások eredményeként a győri Széchenyi tér igazi turista csalogató látványosság lett, befektetőkedvű kereskedők és szemlélődő vendégek egyaránt találnak maguknak látnivalót és alkalmas helyet.

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program „Városközpontok funkcióbővítő megújítása a megyei jogú városokban, és a megyei jogú városok szociális célú rehabilitációja” című felhívásán eddig öt nyertes projekt született. Győr mellett, a következő városok részesülnek támogatásban: Sopron, Nagykanizsa, Szombathely és Zalaegerszeg. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege 4,1 milliárd forint.