NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Támogatástól eshetnek el a késlekedő TEN-T-projektek2010. november 1.

Meglehetősen felemás eredményt hozott ki a TEN-T égisze alatt társfinanszírozott projektek félidős felülvizsgálata. A beruházások nagyjából fele várhatóan időben elkészül, a többi projekt esetében azonban ki kell tolni a megvalósítás határidejét. Van azonban olyan beruházás is, melytől részben vagy egészben megvonják a támogatást.

A 92 kulcsfontosságú páneurópai infrastrukturális projektnek több mint fele (52,2%) a nehéz pénzügyi körülmények ellenére is jó úton halad a 2013 decemberéig történő megvalósulás felé – derült ki a Bizottság értékeléséből. A többi projekt esetében a testület szerint a félidős felülvizsgálat a szigorú, „felhasználod vagy elveszíted” elvet alkalmazza.

A hiteles, de a gazdasági válság miatt nehézségekkel küzdő projektek két éves hosszabbítást kapnak befejezésük támogatása érdekében. Azoktól a projektektől azonban, amelyek a félidős értékelés során már nem minősülnek hitelesnek, megvonják a finanszírozást, amit más beruházásokra csoportosítanak át.

A felülvizsgálat során az EU 2007–2013 közötti 8 milliárd eurós TEN-T költségvetésének háromnegyedét (5,3 milliárd eurót) kitevő 92 különböző finanszírozási határozatot vizsgálták meg. Ebből kiderült, hogy a 92 projekt közül 48-at (52,2%-ot) a 2013. december 31-i határidő előtt be fognak fejezni.
Ez utóbbi körbe tartozik egyebek között az ERTMS-rendszer kiépítése a Valencia és Budapest közötti D vasúti folyosón. Az értékelés szintén ebbe a körbe sorolta a Budapest-Nyíregyháza, illetve a Biatorbágy-Tata közötti vasútvonal és a Duna hajózhatóságának javításáról szóló tanulmányok elkészítését is.

A projektek közül további 29 beruházás (31,5%) minősül strukturális és finanszírozási értelemben hitelesnek, amelyeket 2015-ig be lehet fejezni. Ezért ebben a pénzügyi válság által sújtott kivételes időszakban a Bizottság két évvel, 2015-ig meghosszabbítja az uniós finanszírozás felhasználási lehetőségét. A projektek esetleges jövőbeni késedelmére ugyanilyen költségvetési szigor vonatkozik, és a 2015-öt meghaladóan késedelmet szenvedő tevékenységektől megvonják a támogatást.

Tíz projekt (10,9%) feltételes hosszabbítást kapott 2015-ig, de az uniós finanszírozást részben csökkentették. Ebben a szakaszban 5 projekt (5,4%) nem minősül kellően hitelesnek, ezek esetében az uniós támogatást megvonják, és azt más beruházásokra fordítják.

A fenti elemzés eredményeképpen mintegy 311 millió euró szabadul fel; ezt az összeget ismét fel lehet használni a jelenlegi TEN-T program keretei között meghirdetett új ajánlattételi felhívások keretében. A Bizottság által felülvizsgált 92 projekt összesen 32,647 milliárd eurós beruházást jelent, amelyből a TEN-T uniós hozzájárulás 5,3 milliárd eurót tesz ki.
http://tentea.ec.europa.eu/en/ten-t_projects/30_priority_projects