NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A nagyobb uniós cégek jobbára fenntartották K+F-beruházásaik szintjét2010. november 1.

Tavaly a vezető uniós vállalatok sokkal kisebb mértékben csökkentették K+F-beruházásaikat, mint amerikai vetélytársaik, annak ellenére, hogy az értékesítés terén hasonló csökkenés, míg a nyereséget illetően lényegesen nagyobb mértékű visszaesés volt tapasztalható.

Az Európai Bizottság 2010-es ipari K+F-beruházási eredménytáblázata szerint az EU vezető vállalkozásainak K+F-beruházásai 2009-ben 2,6 százalékkal csökkentek, jóllehet, az értékesítések (10,1 százalékos) és a nyereség (21,0 százalékos) visszaesése ennél jóval nagyobb mértékű volt.

Az amerikai vezető vállalatok K+F-beruházásaiban bekövetkező 5,1 százalékos visszaesés kétszerese volt az EU-ban tapasztalt értéknek, világszinten azonban alacsonyabb (1,9%) méreteket öltött e csökkenés. A japán cégek fenntartották a korábbi beruházási szintet.

Ázsia más országaiban – Kínában, Indiában, Hongkongban, Dél-Koreában és Tajvanban – működő vállalatoknál folytatódott a korábbi években tapasztalt erőteljes K+F-növekedés.

A világon immár két egymást követő évben is a japán autógyártó-vállalat, a Toyota fordította a legmagasabb összeget K+F-beruházásokra (6,8 milliárd euró).

Az első tíz közé három uniós vállalat került be: a Volkswagen, amely a legnagyobb európai székhelyű K+F-beruházó (5,8 milliárd euró), valamint a Nokia és a Sanofi-Aventis.

Akárcsak tavaly, az idén is két magyar cég került fel a Bizottság „európai uniós ipari K+F-beruházási eredménytáblázatára”. Míg a Richter Gedeon az idén a 196. helyen végzett (tavaly 217. volt), addig az Egis a 329. helyen landolt (tavaly 323. volt). A Bizottság által közzétett összesítés szerint a Richter tavaly 87,2 millió eurót, az Egis pedig 39,1 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre.