NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Visszafizettetik a Nitrogénművekkel az állami támogatás egy részét2010. november 1.

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint a Péti Nitrogénműveknek még 2009-ben nyújtott állami támogatás egy részét az uniós szabályok ellentétesen nyújtották.

Az Európai Bizottság állásfoglalásában úgy vélte: a 2009-ben a Péti Nitrogénművek műtrágyagyártó cégnek nyújtott állami támogatás egy része sérti az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat. A mélyreható vizsgálat lefolytatását követően a testület arra a következtetésre jutott, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott mintegy 88 millió euró összegű és állami kezességvállalással fedezett hitelek jogellenes állami támogatást jelentenek.

Az állami támogatást, amelyet Magyarország nem jelentett be, mégis összeegyeztethetőnek találták a Bizottság gazdasági válság idején érvényes ideiglenes szabályaival. Az államnak a cég által fizetett ellentételezés mértéke azonban nem volt elégséges, így az államnak a támogatás egy részét vissza kell fizettetnie.

A Nitrogénműveknek így vissza kell fizetnie a vállalkozásoknak nyújtott állami támogatásról szóló ideiglenes keretszabály alapján fizetendő, illetve a társaság által a magyar hatóságoknak ténylegesen fizetett ellentételezés közötti különbséget. A pontosan visszatérítendő összeget a magyar hatóságoknak kell kiszámítaniuk – hangsúlyozta Amelia Torres, a versenyjogi biztos szóvivője.

Az ideiglenes keretszabályt a Lehman Brothers bukása után vezették be, miután az ezt követő pénzügyi válság megnehezítette a vállalkozások számára a finanszírozáshoz jutást. Az ideiglenes keretszabályban rögzített állami támogatási szabályok szerint a reálgazdaságnak nyújtott támogatás egyik fő feltétele, hogy a kedvezményezett alapvetően szilárd pénzügyi helyzetben legyen.

Magyarország 2009 januárjában vállalt kezességet a Nitrogénművek javára egy 52 millió euró összegű beruházási hitelre és egy 10 milliárd forint összegű adósságra, mindkettőt eredetileg az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank folyósította a cégnek. A műtrágyagyártó 2008 októberében leállt a termeléssel és a támogatási csomag a cég tevékenységének újraindítását volt hivatott elősegíteni. Az akkori kormány ugyanakkor nem jelentette be a támogatást a Bizottságnál.