NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szennyvíztisztítási beruházások Hevestől Pestig, uniós támogatással2010. november 10.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében egyre több település nyer uniós támogatást szennyvíztisztításának korszerűsítésre. A Pest megyei Dunakeszin megvalósult közel 915 millió forint összköltségvetésű beruházást ma adták át, míg a közel 728 millió forint összköltségvetésű rózsaszentmártoni fejlesztés alapkövét szintén a mai napon, ünnepélyes keretek között tették le.

A Dunakeszin megvalósult fejlesztéshez a telep üzemeltetője, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV Zrt.) több mint 600 millió forint uniós támogatást nyert. A közel 915 millió forint összköltségű projekt eredményeként a szennyvíztisztító telep olyan tisztított szennyvizet bocsát ki, amely megfelel az Európai Unió határértékeinek. A beruházás egyik fontos hozadéka, hogy a szennyvízkezelés immár környezetbarát módon működik. A Dunakeszi Szennyvíztisztító Telep öt település – Dunakeszi, Fót, Göd, Mogyoród, Csomád – közcsatornán összegyűjtött szennyvizeinek tisztítását látja el.

A projekt keretében új, 3 ezer köbméter térfogatú levegőztető- és utóülepítő medence, valamint új iszapvíztelenítő ház létesült. Megvalósult az új rendszerű - vegyszer nélküli, kizárólag ultraviola fény segítségével működő – tisztított szennyvíz fertőtlenítés. A technológiaváltással teljesen átalakultak a meglévő létesítmények is.

A fejlesztést követően a Dunakeszi Szennyvíztisztító Telep alkalmassá vált a beérkező szennyvizeknek az előírt határértéken belüli tisztítására. Kiépült a denitrifikációt (nitrát eltávolítást) szolgáló technológia, egyúttal bővült a telep kapacitása, nőtt a tisztítási hatékonyság is. A beruházást a mai napon adták át, a próbaüzem várhatóan 2011 tavaszáig tart.

Az uniós támogatásból megvalósult fejlesztésnek köszönhetően megnőtt a szennyvíztisztító telep kapacitása, az újonnan bevezetett technológia lehetővé tette a beérkező szennyvíz előírt határértéken belüli tisztítását.

A másik szennyvízberuházás a Heves megyei Rózsaszentmártonban valósulhat meg. A több mint 606 millió forint uniós támogatással megvalósuló „Rózsaszentmárton község szennyvízelvezetése-és tisztítása” című pályázat keretében új korszerű 210 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító telepet létesítenek. Kiépül közel 36 kilométernyi csatornahálózat is. A hálózat zömében gravitációs jellegű, a településen belül hat községi átemelőt és huszonegy házi átemelőt helyeznek el. Ezzel közel 94 százalékossá válik a település csatornázottsága.

A 728 millió forint összköltségvetésű fejlesztés eredményeként csökken a felszín alatti vizek veszélyeztetettsége, a település ugyanis vízminőség-védelmi szempontból érzékeny területen fekszik. A községben kiépülhet a XXI. század követelményeinek megfelelő, korszerű szennyvízelvezetés és tisztítás.

A teljes beruházás befejezése 2012 második félévére várható, és több mint 2 ezer lakos életminőségét javítja majd.

A Környezet és Energia Operatív Program „Szennyvízkezelés és tisztítás” című pályázatán eddig negyven nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja a 150 milliárd forintot.