NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kicserélik az azbesztből készült ivóvízvezetéket2010. november 10.

A Svájci–Magyar Együttműködési Programban (Svájci Alap) négy pályázat nyert mintegy 25 millió svájci frank támogatást az ivóvíz-ellátási infrastruktúra fejlesztésére.

A Borsodvíz Zrt. 7,8 millió, az Ózdi Víz- és Csatornamű Kft. 7,6 millió, a balassagyarmati Nyugat-Nógrád Vízmű Kft. 4,1 millió, az érdi önkormányzat 5,8 millió svájci frank támogatást kap az ivóvíz minőségének javítását szolgáló beruházáshoz. A támogatások a beruházási költség 85 százalékát adják. A négy támogatási megállapodást a svájci nagykövetség és a program nemzeti koordinálója, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselői szerdán írták alá a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Ezen megállapodások alapján köti majd meg a VÁTI Kft. közreműködő szervezet a végrehajtási megállapodást a nyertesekkel.

Az aláírást megelőzően Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára kiemelte: Svájc 131 millió svájci frankkal támogatja Magyarországon öt éven keresztül, 2012-ig a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek kiegyenlítését. A négy pályázat svájci támogatása ezen célok megvalósulását és Magyarország derogációs kötelezettségének teljesítését segíti.

Christian Mühlethaler svájci nagykövet kiemelte: országukban a 2006-os népszavazáson egymilliárd frank hozzájárulást hagytak jóvá az állampolgárok arra, hogy az Európai Unió új tagállamaiban támogassák a társadalmi kiegyenlítődést. Magyarország a 131 millió frankos részesedésével a második legnagyobb kedvezményezett. A magyar rész ötven százalékának felhasználásáról már döntöttek vagy hamarosan döntenek. A rendelkezésre álló keret negyven százalékát Észak-Magyarország és az Észak-Alföld kapja.

Lehrner Lóránt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese kiemelte: a most aláírt megállapodás révén Ózdon megvalósulhat a vezetékes ivóvízzel nem rendelkező területek ellátása, javítják Balassagyarmaton az ivóvízhálózat üzembiztonságát, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13 településen kicserélik a régi, korszerűtlen, azbesztcement anyagú ivóvízvezetéket, többi között megoldódik Sima és Emőd–Adorján-tanya településrészen az ivóvízellátás, Érden a vízellátás biztonságát növelik. A beruházások a megkezdéstől számítva három-négy éven belül fejeződnek majd be.

Liliana de SÁ Kirchknopf, a Svájci Hozzájárulás Program Hivatalának vezetője elmondta: Magyarországon elsőként az ózdi projektnél vezetik be az úgynevezett integritási paktumot, amely átláthatóvá teszi a támogatás felhasználásának folyamatát azzal, hogy egy független szakértő folyamatosan követi a beruházást, különös tekintettel a közbeszerzésekre.

Forrás: Magyar Nemzet Online