NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kortárs művészeti központ és meditációs technikák az egykori karmelita cellákban2010. november 17.

Már biztos, hogy unokáink barokk szépségében láthatják viszont az évtizedekig elhanyagolt sopronbánfalvi Karmelita kolostort. A tegnapi ünnepélyes átadó rendezvény nemcsak műemlékvédelmi szempontból jelentős, de az új funkciójú épület a zenére, meditációra vagy történelmi emlékeinkre nyitott látogató előtt is kitárja kapuit.

Pálos kiállítás, kőtárlat várja az utazókat, meditációs központ és könyvtár a lelki harmóniára vágyókat, a művészetek szerelmeseinek pedig kiállításokkal és koncertekkel kedveskednek a szervezők. Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által meghirdetett pályázati felhívásnak megfelelően a kolostort közel 460 millió forintos uniós támogatásból újították fel. A beruházás összköltsége egymilliárd forint. 

Hányatott sorsú, nagy múltú, híres kegyhelye hazánknak a sopronbánfalvi karmelita kolostor. Boldog Gizella lelki tanítója remetéskedett itt, majd az ő tiszteletére alapítottak kápolnát a romantikus Bánfalvi-patak völgyében. A település életében meghatározó helyen Sopron városa kápolnát építtetett, de a török hadaktól később ők sem tudták megvédeni az imahelyet. A pálos atyák által felújított templomot és kolostort a későbbiekben több uralkodó is meglátogatta. Végül II. József feloszlatta a rendet, az épület pedig csak a XIX. században lelt új gazdákra a karmelita apácák személyében. A szigorú szabályok között élő karmeliták távozásával az épületet világi célokra kezdték használni, és szépen lassan hanyatlásnak indult…

Az új tulajdonos azonban fantáziát látott a különleges atmoszférájú völgyben elhelyezkedő puritán épületben, ezért úgy döntött, hogy pályázat útján próbálja régi dicsőségében visszaállítani és új, hasznos funkciókkal visszaadni a nagyközönség számára.

Mivel az épület hagyományos értelemben vett turisztikai hasznosítása meglehetősen nehézkes lenne, ezért a befektető olyan feladatot szánt az egykori kolostornak, amely illeszkedik az épület hangulatához, történetéhez, ugyanakkor társadalmi, kulturális és turisztikai szerepe is meghatározó.
Három irányvonalat jelöltek meg a pályázatban, s ha az abban foglaltak megvalósulnak, széles társadalmi rétegekhez – és sokrétű segítő tevékenységgel – szól majd az egykori kegyhely.

Jelentős motivációs erő volt a hazai kortárs művészek patronálása; lehetőséget teremteni a tapasztalt és a pályakezdő művészek számára, hogy elmélyülhessenek alkotási tevékenységükben. Ehhez ideálisnak bizonyul nemcsak a csodálatos környezet, de az egyszerűségét a felújítás után is megtartó épületbelső. A megfelelő környezet és anyagi háttér mellett a beruházó a KOGART alapítvány szakmai segítségére és támogatására is számíthat. A megújult épület a kortárs művészek számára nemcsak a nyugodt alkotói munka lehetőségét teremti meg, de a kolostor falain belül megrendezett kiállításokon a bemutatkozás esélyét is.

A másik jelentős szempontot felgyorsult világunk negatív hatásai hozták. Olyan meditációs központot álmodtak ide, ahol a túlhajszoltságtól szenvedő emberek vezető segítségével lelhetnek újra lelki harmóniájukra. A Müller Péter nevével fémjelzett központ az érzelmi egyensúly helyreállítására és fejlesztésére, valamint a test-szellem-lélek együtt történő gyógyítására vállalkozik. A légzési-, relaxációs- és személyiségfejlesztési technikák elsajátításával, jógával, meditációval vagy keleti gyógymódokkal dolgozó tréningek hozzáértő előadókkal, ideális környezetben segítenek a kimerült vagy problémákkal küzdő résztvevőknek.

A Pálos rend állandó jellegű történelmi tárlatának is helyszínt ad az épület, továbbá kőtárlat bemutatását is tervezik, míg a kamarazenét kedvelők részére csodálatos dallamok csendülnek fel a több száz éves falak között megtartott koncerteken.

A beruházás keretében a műemlékvédelem alatt álló épület teljes körű felújítása, külső-belső renoválása valósult meg. Az egykori kolostorban huszonhárom szoba fürdőszobával, két konyha étteremmel (szállóvendégek és a turisták részére), három közös meditációs helyiség, egy előadó-koncertterem, egy alkotó- és egy kiállító terem, könyvtár, iroda-, illetve raktárhelyiségek kerültek kialakításra. Restaurálták a stukkódíszeket, a kőkereteket, a barokk kori ajtókat, a modern nyílászárókat pedig vasalatos ablakokra cserélték.
A központot körülvevő parkot a hely szellemiségének megfelelően szintén barokk stílusban állították helyre, különös figyelmet fordítva a kert ősfás jellegére, de az egykori kolostoron átvezető sétaút is megszépült.
 
A fejlesztés várhatóan jelentős hatással lesz Sopron turisztikai életére is. A város önálló arculatát a zenei kulturális turizmus mellett a wellness, gyógyászati és aktív turizmus adja, amelyhez kiválóan illeszkedik a most átadott beruházás.